2011.12.07. 09:40
Finomságok a nagyiktól
Székesfehérvár - December hatodikán járt le a Nagyi kedvenc karácsonyi sütije receptverseny beküldési határideje.
Az alcímben szereplő két szám nem matekfeladat, hanem a tény, több mint 60 receptből válogathat a szigorú szakmai zsűri, hogy december 9-én megjelenhessen azoknak a nagymamáknak a névsora, akiket kiválasztott Rebényi Gyula és munkatársa. A döntőbe bekerült nagymamáktól várjuk a 30 nyertes recept valóságos változatát, azaz a megsütött süteményt. A finomságokat december 15-én, a Novotel szállóban megrendezett találkozón kóstolja a zsűri, majd a nagymamák és a gyerekrajzpályázat résztvevői.
Amíg minderre sor kerül, készítsünk süteményt odahaza egy nagymama, Kiss Ferecné ajánlásával, aki 2004-ben Nagyvenyimről küldte el meggyes-mákos receptjét. Ehhez kell 25 deka darált mák, 5 tojás, két evőkanál meggylé, 30 deka liszt, egy sütőpor, 15 deka cukor, 2 evőkanál kakaó, 20 deka puha margarin, meggybefőtt, porcukor a szóráshoz. Összekeverjük a hozzávalókat a meggy nélkül. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, elosztjuk a tésztán a lecsepegtett meggyet. Előmelegített sütőben 30 percig sütjük, hagyjuk langyosra hűlni, végül megszórjuk a porcukorral és szeleteljük.