Gémesi nem ért egyet az iskolák, kishivatalok elvételével

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége hetek óta folytat konzultációt a helyi önkormányzatokkal az őket érintő törvényekről. Gémesi György, a szövetség elnöke ma Mátyásdombon Fejér megyei önkormányzati vezetőkkel találkozott.

Tribolt Lajos

- A közoktatás államosítását elfogadhatatlannak tartjuk - jelentette ki hétfői mátyásdombi fórumán Gémesi György,  a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. Kifejtette, hogy az elmúlt két hónapban mintegy ezer polgármesterrel folytatott konzultációt az önkormányzatokat érintő törvényekről. E beszélgetések alapján a szervezetük nem tudja támogatni azt az elképzelést, hogy a települési önkormányzatok az államosított iskoláikat csak üzemeltetésre szerződhetik vissza, fenntartásra nem.   Lehet majd fenntartó az állam, az egyház, egy alapítvány, sőt magánszemély is, csak az önkormányzatok nem. Őket oda sorolják, hogy csak WC-takarítást, villanyégőcserét intézhetnek - fakadt ki.
Elmondta, hogy mivel nem készített senki hatástanulmányt, hogy államosítva hogyan olcsóbb a fenntartás, félő, ez majd összevonással, megszüntetéssel, pedagógus elbocsátással lesz elérhető. Szerinte furcsa, hogy a Fidesz kormányzása alatt megyünk ebbe az irányba, amikor ellenzékben még a kis települések iskoláinak  megvédése mellett voltak.
Az érdekvédő szervezet elnöke, aki egyébként Gödöllő polgármestere, elmondta azt is, hogy az egészségügy államosítását el lehet fogadni, mivel ez teljesen központi finanszírozású volt eddig is, s volt a rendszerben pazarlás.


Elfogadhatónak nevezte azt is, hogy az állami ügyek intézését egy vonalon kívánják intézni. Szerinte jó az irány, de még idő kell a megyei kormányhivatalok bejáratódásához. S ezt az időt hiányolja a járási hivatalok felállításánál is. Ma még nem látni, mivel, kivel, hol kezelik majd az állampolgári hatósági ügyeket. Ez azért gond, mert ha a hivatal hibázik, az állampolgár ügye szenved csorbát. A szövetségi elnök megfogalmazta, hogy a kormányhivatalokat pártpolitikusok vezetik és félő, hogy így lesz a járásokban is. Márpedig oda a mindenkori kormányhoz lojális, hozzáértő, dolgozni tudó emberek kellenének inkább.
Szóba került a kistelepülések önkormányzati hivatalainak megszüntetése is. Gémesi szerint úgy tűnik, a két ezer fő alatti és legalább hét települést nem tömörítő önkormányzatok esetében erre sor kerülhet. Példának mondta, hogy a tanácskozásnak helyet adó ezer lakosú Mátyásdombon jól működő hivatal van. Ezek helybeni jelenléte erősíti a konfortérzetet, s hatékonyabb, mint egy az embereket, a helyi viszonyokat, a települést nem ismerő járási hivatal lehet. A MÖSZ azt szeretné, ha nem létszámhoz kötnék a hivatalok meglétét. Mint mondta, az ezzel kapcsolatos javaslataik egy Fidesz-frakcióban ülő elnökségi taguk által a parlament asztalán van, de  sok esélyük nem látszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!