Az internet veszélyei, avagy az ártatlan bárány esete a farkassal

Székesfehérvár - A gyerekeknek is tudniuk kell, hogy a gépek nem csak szolgálják az embert, de azokon keresztül akár ki is használhatják őket. Erről meséltek nekik az iskolarendőrök.

S. Töttő Rita

Negyedik osztályos gyerekeknek mesélt kedden az internet veszélyeiről a Zentai Úti Általános Iskolában Somogyi Péter iskolarendőr és kollégája, Gazdag Andrea, a fehérvári kapitányság bűnmegelőzési alosztályának főelőadója. Ez a korosztály bizony már pontosan tudja, milyen lehetőségei vannak a világhálón, azzal viszont még nincsenek tisztában, hogyan vezethetik félre, használhatják ki őket a kibertérben. A netes bűnözők, gyerekekre vadászó felnőttek ugyanis profi módon csalhatják ki belőlük az információkat, később pedig a fotóikat, s legrosszabb esetben találkára hívják őket.
Így volt ez a mesebeli ártatlan báránykával is, aki a neten ismerkedett össze a farkassal, aki megkérte, tartsa titokban ismeretségüket, beszélgetett vele, feltöltötte a telefonját, ruhát vásárolt neki, majd pedig találkozóra invitálta Akár rosszul is elsülhetett volna ez a dolog - hívta fel a gyerekek figyelmét a rendőr a lehetséges veszélyekre. A diákok - talán nem is olyan meglepően - jól informáltak, csak úgy záporoztak a történetek a közösségi hálón látottakról, honlapos hirdetésekről, fotókról és ismerősökről.

- Az iskolának a családokkal együtt úgy kell tanítani, nevelni a gyerekeket, hogy felkészítsük őket a váratlan élethelyzetekre is - fejtette ki Hekeliné Halmos Marianna igazgató, miért szervezték meg ezt a felkészítő beszélgetést a gyerekeknek.
- Régen a betyároktól kellett félni, aztán a betörőktől, majd pedig a cukros bácsitól Ez a veszély még mindig fennáll, ahogyan változik a világ, s napi kapcsolatba kerülünk az internettel, a számítógéppel, rá kell jönnünk arra, hogy ezek a gépek nem csak szolgálnak minket, de rajtuk keresztül mások esetleg ki is használhatnak bennünket. Ezért olyan ismereteket kell adni a gyerekeinknek, hogy tudjanak védekezni, s hogy tudják azt, ha valami az interneten megjelenik vagy látják a tévében, még nem biztos, hogy igaz.

- Gyerekek, a legfontosabb, amit meg kell tanulnotok: bizalom a szüleitek iránt és bizalmatlanság az idegenekkel szemben – véste a diákok fejébe Somogyi Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!