Nyugdíj - Öt évvel előtte másként

Székesfehlrvár - Más a szabály, ha valaki öt éven belül éri el a nyugdíjkorhatárt, s más, ha azon túl. A fiatalabbak rehabilitációs járadékot kapnak.

Tribolt Lajos

A 2011. december 31-én folyamatban lévő ügyekben a nyugdíjbiztosítási igazgatóság a kérelmezőt tájékoztatja a jogszabályok megváltozásáról, és nyilatkoztatja arról, hogy a rokkantsági ellátás és a rehabilitációs ellátás tekintetében a kérelmét fenntartja-e. Annak a személynek, aki az új törvény szerinti ellátások tekintetében a kérelmét nem tartja fenn, a 2012. január 1-jét megelőzően igényelt ellátását - a jogosultsági feltételek fennállása esetén - a 2011. december 31-éig terjedő időtartamra kell megállapítani.
  Ha a kérelmező  nyilatkozatában a kérelmét fenntartja, és 2011. december 31-éig a komplex minősítést elvégezték, a jogosultsági feltételek fennállása esetén  a 2011. december 31-éig terjedő időszakra I., II., III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjat, rendszeres szociális járadékot, átmeneti járadékot kell megállapítani a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint. Január 1-jétől  az I-II. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, az öregségi nyugdíjkorhatárt 5 éven belül betöltő - azaz 1955. január 1-jét megelőzően született - III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, vagy 5 éven belül betöltő rendszeres szociális járadékban, átmeneti járadékban részesülő személy részére az ellátást rokkantsági ellátásként kell folyósítani.  Az összege a december 31-én érvényes ellátás összeg.  
Az öregségi nyugdíjkorhatárt 5 éven túl betöltő - azaz 1954.   december 31-ét követően született - III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban részesülő személy részére az ellátást rehabilitációs ellátásként kell folyósítani azzal, hogy az ellátás összege megegyezik a 2011. december 31-éig megállapított - rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj esetén a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt - ellátás havi összegével. (Folytatjuk)

Korábbi cikkeink a nyugdíjszabályokról itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!