Változásokról a civil törvényben

Székesfehérvár - Nem lesz könnyű a nonprofit szervezeteknek alkalmazkodni az új civil törvényhez. A jogszabály még több ponton igazításra szorul.

Klecska Ernő

Fókuszban a civil törvény - értsd és alkalmazd! címmel tartottak ma szakmai fórumot  a Civil Központban (volt Technika Háza)  a nonprofit szervezetek. A proHáló, az Echo Network és a Civil Információs Pont által szervezett találkozón a tavaly decemberben életbe lépett új civil törvény volt a téma.
 Róth Péter, Fehérvár alpolgármestere megnyitójában kiemelte: e területen is rendet kellett tenni. Az új, az eddigi szabályozást több helyen gyökeresen felforgató jogszabályról, a civilek előtt lévő mozgástérről Bárdos Ferenc, az Életfa Környezetvédő Szövetség ügyvezetője szólt. A szakember úgy vélte: a törvény több helyen is szabályozásra szorul. A legfontosabb változások közt megemlítette: közhasznú jogállású szervezet eztán kizárólag kettős könyvvitelt vezethet,  a törvény hatálya alá tartozó szervezeteket  alapítványokat, egyesületeket, közhasznú szervezeteket, illetve az egyesülési jog alapján létrejött egyéb  szervezeteket  akár hatvannapos tartozásért is fel lehet számolni. Civil szervezettel állami, közigazgatási, költségvetési szerv közszolgáltatási szerződést kizárólag akkor köthet, ha a civil szervezet közhasznú jogállású. Ha a civil szervezet elektronikus úton benyújtott, nyilvántartásba vétele iránti  kérelméhez létesítő okirat mintája alapján készült létesítő okiratot  csatolnak, a bíróság a kérelmet az érkezését követő tizenöt napon belül elbírálja, a civil szervezet nyilvántartásban szereplő adatai országosan egységes, elektronikus, bárki  számára ingyenesen hozzáférhető közhiteles nyilvántartásban elérhetők. 2012. január 1. napját követően csak olyan civil szervezet kaphat költségvetési támogatást, amely letétbe helyezte beszámolóját.
A civil szervezetek gazdálkodásának törvényi előírásáról, a  közhasznúság új, kötelező pénzügyi szabályozásáról Varju Katalin okleveles könyvvizsgáló, adószakértő tájékoztatott.

Kimaradt: a korszerű alapítványi formák bevezetése, a kisebbek számára régóta szorgalmazott  egyszerűsítések.  A közfeladat-ellátásban történő civil részvételhez  szükséges állami és önkormányzati eljárási  kötelezettségek meghatározása.  A civil részvétel eu-s elvének megfelelő egyeztetés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!