Fegyvertörvény: a fejük fölött döntenek?

FMH - Ismét terítékre került a magyar fegyvertörvény, amely a laikusok szerint nem lehet elég szigorú, a hozzáértők azonban azt mondják, értelmetlenül, mereven túlszabályozott.

Tihanyi Tamás

A parlament elé került  törvényjavaslat ugyan alkotói  szerint tartalmaz könnyítéseket a vadászok és a sportlövők szempontjából, s az indítványt támogatta az Országgyűlés   honvédelmi és rendészeti bizottsága is, a szöveg megítélése  enyhén szólva sem pozitív az érintettek között.   A dokumentum egyik liberálisnak mondott eleme, hogy engedélyezhetik a házilagos lőszerszerelést és újratöltést azoknak, akik elvégezték az ehhez szükséges tanfolyamot. A szerelést azonban csak a kereskedelemben kapható hivatalos eszközökkel és saját használatra  lehet majd megtenni.
Gajdó András vadász szerint azoknak, akik egy évben sokat lőnek, olcsóbbá teheti a vadászatot a változás.
- Egy lőszer  például 1068 forint, s a hüvelyt újra lehet tölteni. Ami azért jó, mert a hüvely a legdrágább. Kell precíziós műszer, célszerszám, ami tetemes  beruházás, de egy idő, körülbelül tíz doboz ellövése  után ez megtérülhet, mert a magunk készítette lőszer a  felébe kerül  a  vásároltnak.
Úgy látja, ez javíthatja a vadászok lőkészségét, mert az árak miatt az átlagvadász csak keveset tud gyakorolni. Ha csökkentheti a költségeket, kevesebb hibát vét. De ehhez megfelelő lőterek is kellenek. Pálfi László, a Fejér Megyei Sportlövő Szövetség elnöke nem találja nyomát annak, hogy könnyítettek volna  a sportlövők helyzetén, sőt. Szerinte őket abszolút mellékvágányra tolták a döntéshozók, mert még mindig működik a régi beidegződés, amely csak  bizonyos körök számára tenné lehetővé a fegyvertartást. Ő már annak is örülne, ha a vadászokkal egyenrangúan bánnának velük. Pedig nincs így.
- Németországban is kemények a szabályok, de ott legalább a vadászokkal azonos az elismertség - mondja. Aztán számolja, milyen költségekre kényszerítik őket a különböző engedélyek, vizsgálatok. - Ez nem más, mint megkérdőjelezése annak,  hogy egyáltalán tisztességes ember vagyok. A fejünk fölött döntenek olyanok, akik nem értik, mi történik a sportlövészetben. 
Fülöp Attila gyűjtő, fegyverszakértő sem talált a saját területén  könnyítést.
- A határtól húsz kilométernyire, Ausztriában  lehet venni zárdugattyús, egy-, illetve ötlövetű világháborús katonai   karabélyt.  Ehhez képest nálunk lényegében szét kell roncsolni a muzeális fegyvert a hatástalanításhoz, ami egyrészt értelmetlen, másrészt a fegyver értékét csökkenti.
Fülöp Attila leszögezi: a magyar fegyvertörvény Anglia után még mindig a legszigorúbb Európában, s ez úgy tűnik, így is marad. Ezzel  az unión belül másodosztályú európai polgárnak nyilvánítják a magyart. A bűncselekmények 95 százalékát illegális fegyverekkel követik el, azok pedig logikusan nem tartoznak semmilyen  törvény hatálya alá.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!