Fellendülés vagy trükk? Rekordot döntött a cégalapítás a hazai építőiparban

FMH - Soha annyi céget nem jegyeztek be az építőiparban egyetlen hónap alatt, mint idén januárban - derül ki az Opten céginformációs szolgálat adataiból.

Klecska Ernő

- Ha a jelenlegi tendenciák nem változnak, 2012-ben 20 százalékkal több cég próbál talpon maradni feleannyi munkából, mint 2006-ban, ami közgazdasági nonszensz - értékelte a fejleményeket Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője. Pesszimizmusát igazolja, hogy a felszámolások 38, a végelszámolások 42 százalékkal nőttek. Egyetlen hónap leforgása alatt 817 új cégbejegyzést tett közzé a cégbíróság, ez 44 százalékkal magasabb a tavalyi 500 darabos havi átlagnál. A cégalapítási kedv megugrása már decemberben tapasztalható volt, akkor 720 vállalkozást jegyeztek be az ágazatban.
A mögöttünk álló két hónapban valamennyi cégre nézve is rekordmagasságba szökött az új cégek alapítása. Decemberben 7242, januárban pedig 7166 új cégbejegyzést tett közzé a cégbíróság. Mindez feltehetőleg annak tudható be, hogy most szigorították és drágították a cégbejegyzést.
Mindkét hónapban magas volt a fizetésképtelenségi eljárások száma is. Januárban 384 építőipari vállalkozással szemben indult felszámolási eljárás, és 302 végelszámolását tették közzé a cégbíróságok. Az új alapításokkal ellentétben a fizetésképtelenségi eljárásoknál feltehetően nem a jogszabályváltozások egyszeri hatását érzékeljük, hanem a Nemzeti Adó és Vámhivatal erőteljesebb ellenőrzései nyomán felszínre kerülő régi problémákat, illetve az ágazatot sújtó leépülést - mondja Tóth Tamás. Ezt támasztja alá az ÉVOSZ alelnökének, Koji Lászlónak a nyilatkozta is, mely szerint az ágazat kritikus év elé néz, tavaly ugyanis az építőipari megrendelések száma egyhatodával csökkent a 2010-es évhez képest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!