A település alapítói előtt tisztelegnek - a quimbys Kiss Tibi is ott lesz Mezőfalván

Mezőfalván különleges lesz az idei a József nádor-hét több szempontból is: művelődési ház-névadóval, az alapító régi szobortalapzatának bemutatásával fűszerezik.

Körmendi Erzsébet

A szokottnál is izgatottabban készülnek a mezőfalviak  a  József nádor-hétre, amely április 16-án kezdődik és 21-ig tart. A település felújított és bővített művelődési házát márciusban adták át a nagyközönségnek. Az intézmény névadójat azonban az alapító nádor előtti tisztelgés ünnepére hagyták, annál is inkább, mert komoly közvéleménykutatás előzte meg a névválasztást. Márok Csaba polgármester azt mondja: tisztelik az ország kulturális nagyjait, költőit, íróit, de inkább községükhöz kötődő személyiségről szerették volna elnevezni az épületet, ezért a  falubeliektől is vártak javaslatot. A választás végül Kiss Kálmánra, Mezőfalva egykori iskolaigazgatójára esett, aki arany koszorús  dalszöveg író volt. Az ő kulturális hagyatékára épül majd az ünnepi  műsor. Leszármazottai - akik részt vesznek a névadón  - sokat tesznek a honi kultúráért: fia, Kiss Kálmán dunaújvárosi költő, unokája pedig Kiss Tibor, a Quimby zenekar frontembere.
A József nádor-héten egy-egy napot szentelnek az alapítóknak, a kultúrának, az ifjúságnak, a sportnak, valamint a német nemzetiségi hagyományok ápolásának. Másik különlegessége lesz a hétnek: a mezőfalviak megtalálták a településüket alapító nádor szobrának eredeti  műemlék értékű  talapzatát, amelyet a koszorúzási ünnepségen avatnak majd fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!