Aranyos nedűink vannak

Siófok- A Balaton fővárosában tartották egy országos borverseny eredményhirdetését. Fejér mérlege: 1 nagy arany, 9 arany, 15 ezüst, 13 bronzérem, 6 oklevél.

Silye Sándor

A magyar borászat krémje randevúzott a tóparton, több mint 20 borvidék képviselője várta, milyennek mérték boraikat a zsűritagok. Szulák Andrea  háziasszony vezényletével a szakmai előadások után osztották ki az elismeréseket. Három Quadris díjat adtak át a legmagasabb rangú elismerésként (egy egri, 2 tokaji bor nyerte el), emellett 6 nagy aranyérem került kiosztásra a sok-sok arany, ezüst és bronzérem mellett. Egy nagy arany jutott Fejérnek,  az Agárdi Csóbor pincészet kapta kékfrankos rozé boráért, és még két aranyat (zengő, rajnai),  két ezüstöt is hazahoztak. A további megyei érmek:  Belecz József Csákberény 1 arany (gyöngy rizling), 1 ezüst, egy bronz; Hegedűs György Székesfehérvár 1 bronz, 1 oklevél; Frey-pince Mór 2 arany (zenit, zöldveltelini), 1 ezüst, 1 bronz; Geszler Családi Pincészet Mór  1 arany (zenit), 2 ezüst; Hegedüs Családi Borászat Székesfehérvár 1 ezüst, 2 bronz; Ifj. Sáfrán András Csákberény 1 arany (kékfrankos rozé), 3 ezüst; L. Simon Pincészet Agárd 2 bronz, 4 oklevél; Monostori Endre Csákberény 1 bronz, 1 oklevél; Móri Bor Kft. 2 bronz; Pánczél József Borok pincéje Székesfehérvár 2 ezüstérem; Vabrik és fia Kft. Kajászó 1 arany (kékfrankos rozé), két ezüst egy bronzérem, Vitamór Kft. Mór 1 arany (rozé), 4 bronzérem. 

 Kisari Linda a Csóbor-pincészet főborásza érthetően boldog volt a díj átvetéle után:

-  Reméltük, hogy szép eredményt érünk el, hiszen jó borokat küldtünk a versenyre. Örültünk, hogy nem csupán tavaly nyertünk nagy aranyat rozénkkal, hanem idén is. Ráadásul tavalyi  rozénk az ország legjobb ilyen típusú bora lett, de nem specializálódtunk erre a fajtára. Célunk, hogy szép borokat készítsünk fehér és kék szőlőből egyaránt. Vörös bort nem küldtünk a versenyre, mert 2010 gyenge évjárat volt, így nem készítettünk ilyet, a 2009-esünket pedig megmérettük tavaly. Magasra tettük a lécet, de igyekszünk ilyen magasan is  teljesíteni - mondta az ifjú borász hölgy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!