Fegyvertörvény - Az elfogadott változások ésszerűbbek

Sok panasz és bírálat fogalmazódott meg lapunkban is az eredeti fegyvertörvény-tervezet kapcsán, ahhoz képest a módosított, hétfőn elfogadott már sok ponton más.

Tihanyi Tamás

A képviselők hétfőn megszavazták a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett fegyvertörvény-tervezet végső változatát.   A részletekről egyelőre most tájékozódik a szakma, a reakciók az eredeti változat fogadtatásához képest sokkal jobbak. Megpróbáljuk leírni  a legfontosabb változásokat. 



A fegyvertartási engedély az eddigi ötéves megújítási kényszer helyett  visszavonásig lesz érvényes.  Már nem kell a rendőrségtől előzetesen vásárlási engedélyt kérni, elég a fegyvert a megvétel után a rendőrségen bemutatni.  Egyszerűsödik az ideiglenes fegyverátadás adminisztrációja is, most már nem kell ehhez rendőr, elég,  ha  az engedéllyel rendelkezők két tanú közreműködésével papírt írnak róla.
Változnak a fegyvertárolás szabályai. Eddig a fegyvert  lemezszekrényben kellett  tartani ott, ahová a vadász (stb.) be volt jelentve. Ezután a  vadász a fegyvert egy szokványos, de biztonsági zárral ellátott szekrényben is tarthatja. Szállítani is könnyebb lesz a puskát, hiszen eddig  a vadász akkor sem hagyhatta őrzés nélkül a fegyverét, ha az  zárt kocsiban volt. A jövőben már otthagyhatja  az autóját akkor, ha a fegyverét zárt csomagtartóba helyezi.
Már megírtuk, hogy a korábbi tiltást feloldva engedélyezik a házi lőszerszerelést és újratöltést azoknak, akik eredményesen elvégezték a tanfolyamot. De  változik azon bűncselekmények és szabálysértések köre is, amelyek elkövetése miatt a tartási engedélyt bevonják, és csökken az az idő, ameddig a bűnös nem kaphat  engedélyt, ha szerepel a nyilvántartásban, vagy szabálysértést követ el. Visszaállítják a méltányosságot: a rendőrségnek lesz mérlegelési lehetősége, és kisebb súlyú vétség esetén nem kell kötelezően bevonnia a fegyvertartási engedélyt. A sportlövőknél pedig eltörlik a megvásárolható és tartható fegyverek mennyiségére vonatkozó korlátozást.

  Az Országos Vadászkamara Fejér Megyei Szervezete, az Országos Vadászati Védegylet Fejér Megyei Szervezete és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság között kötött együttműködési megállapodás eredményeit értékelik csütörtökön. Az új fegyvertörvényből adódó feladatokra történő felkészüléssel kapcsolatos egyeztetés is napirenden lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!