Légi felderítés az árvízről: a napokban nem lehet nagyobb baj

Nyíregyháza - Készülnek a szakemberek az esetleges árvízre. Tavaly megyénk is kivette a részét a közvetlen és a közvetett védekezésből.

Tihanyi Tamás

A Tisza Ukrajna és Románia határához közel eső területeit a levegőből szemlézték egy  helikopterrel.   A részletekről  Hajdu Márton tűzoltó főhadnagy, katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatta lapunkat. A felderítés három órán át tartott, célja az volt, hogy kiderüljön, a Tisza vízgyűjtő területein  lévő hó olvadása okozhat-e hazánkban árvízi károkat.  A közös katasztrófavédelmi és vízügyi  felderítés során vizsgálták, hogy a szomszédos országokban megtették-e az árvízi megelőző intézkedéseket, felmérték az ukrán-román tiszai védművek állapotát, a Tisza vízgyűjtő területének hóban tárolt vízkészletét, a folyó jéghelyzetét, a Tiszába futó folyók vízszintjét és  a környező hegyekből később leolvadó hó vastagságát.
 Kiderült,  a Tisza  romániai partszakaszai még mindig fagyottak, a környező hegyekben lévő hó vastagsága elérheti a 35-40 centimétert. A román vízügyi hatóságok  szerint  március 10-ig rendkívüli áradásokra, gyors felmelegedésre nem kell számítani. A román és az ukrán hatóságok  szerint a Tisza román és ukrán szakaszain rendkívüli vízügyi készültség nincsen. A légi berepülés során a román vízügyi szakértő segítségével a romániai árvízi védművek  állapotát is sikerült a levegőből megszemlélni és lefotózni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!