Menekülés az adósságcsapdából?

Székesfehérvár/Dunaújváros - A miniszterelnök szombati bejelentése alapján a több mint 1100 milliárdos önkormányzati adósság több mint felét, 612 milliárdot átvállal a kormányzat.

Tribolt Lajos

Az 5000 főnél kisebb lélekszámú települések adósságállományát egy az egyben átveszi az állam. Ez összesen 1673 önkormányzatot érint, amelyeknek együttes hitelállománya 97,3 milliárd forint. A nagyobb települések esetében az adósságátvállalás mértéke attól függ, hogy az egy főre jutó helyi adóbevétel miként viszonyul az országos átlaghoz. Így 40-70 százalék közötti lehet.

- Szép dolog az adósság átvállalása, ám megint azokat büntetik, akik tisztességesen  gazdálkodtak - mondja Tilhof István mátyásdombi polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége felügyelőbizottsági tagja. - Azok jártak jól, akik rengeteg adósságot csináltak, s ezek főleg a nagyvárosok. A kistelepüléseken még arányaiban is kisebb az adósság. Nálunk Mátyásdombon nincs hitelállomány.

- Egyetértünk a kormányzati döntéssel, hiszen az utolsó óra utolsó perceiben járnak az önkormányzatok - mondta Oláhné Surányi Ágnes az ötezer főnél nagyobb Velence polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnökségi tagja.  A részleteket persze még nem ismerjük, így azt sem, hogy Velencére hogyan vonatkozik majd a jogszabály. Nekünk egymilliárd forintnyi kötvénykibocsátásunk volt fejlesztési célra. Hogy ebből mennyit vállal át a kormányzat, azt nem lehet még tudni. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy a kormányzati elképzelésekben szerepel az is, hogy az adósság rendezésre nem szoruló önkormányzatok kapjanak valamiféle elégtételt.

A jelenleg 4170 lakosú Nagyvenyimnek közel 30 milliós hitelállománya van a csatornázás első üteméből.  Szabóné Lőrincz Ilona polgármester nagyon örül a kormányzati szándéknak. Azt mondja az ilyen talált pénzt csak pályázati önrészre szabad felhasználni. Várják a decemberi épületenergetikai pályázatot, az iskola, a tornaterem, a művelődési ház komplexum nyílászárói cseréjére, fűtéskorszerűsítésre és külső szigetelésre.

„Az elmúlt évtized önkormányzati ciklusai alatt Székesfehérvár elhibázott gazdaságpolitikája oda vezetett, hogy a felelőtlenül felvett hitelek terhei mára igen megnehezítették a mindennapi működést, és hátráltatják a város dinamikus fejlődését. A  miniszterelnöki javaslat azonban  a részletek tisztázását követően   leveheti a mázsás súlyt a fehérvári emberek válláról: az adósságállomány egy részének állam által való átvállalása esetén Székesfehérvár is fellélegezhet. A szövegszerű szabályozás ismerete nélkül is valószínűsíthető, hogy több milliárd forintról beszélhetünk” - írja Cser-Palkovics András polgármester  lapunkhoz eljuttatott közleményében, amely szerint az önkormányzati adósságállomány csökkentésének szándéka jelzi, a kormányzat valóban tenni akar az önkormányzatokért. A közigazgatás átalakítása révén nemcsak olcsóbbá és hatékonyabbá válik az ügyek intézése, de a népképviselet helyi szervei, az önkormányzatok is lehetőséget kapnak a  biztonságos működésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!