Egyéb

2009.10.26. 17:07

Mi legyen az őszi lombbal? A szolgáltató változtatna

Székesfehérvár - A Természet diktálása okán ősszel össze kell gyűjteni a fákról lehullt lombot. Az ügy általában működni látszik, ám még nem mindenkinek természetes.

feol.hu

Több lehetőség adódik: faluhelyen, aki tudja, elégeti, aztán ott a házi komposztálás, illetve összegyűjthető és elszállítható a lomb a megfelelő hulladékkezelőbe - foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat Rákos András, az önkormányzati tulajdonú Depónia Kft. műszaki igazgatója.  Ám amíg a falevél eljut a lerakóba, ahhoz az állampolgár aktív (szakemberek mondják ilyenkor: környezettudatos) szemlélete is szükséges. Véletlenül sem mellékesen, ezt a helyhatóságok környezetvédelmi rendeleteikben pontosan rögzítik. A most aktuális lombgyűjtés, bezsákolás mellett gondolhatunk itt az egyik-másik, gyakran kényesnek nevezhető feladatra, az úgynevezett síkosságmentesítésre is. Miszerint az ingatlan tulajdonosának kutya kötelessége, hogy reggelente a meghatározott időre olyan állapotba hozza háza előtt a járdát, hogy azon bárki nyugodtan közlekedhessen.
Évek óta megszokott, hogy például Fehérvárott   az önkormányzat szakintézményei (városgondnokság, Depónia) a lombgyűjtést segítik, a bezsákolt leveleket ingyen elszállítják. Rákos András  úgy látja, azért érdemes felvetni a kérdést: valóban ez a létező legjobb megoldás? Egyelőre a legnagyobb probléma, hogy (jogszabály hiányában) senki nem ellenőrzi, mi kerül ezekbe az ingyen kiosztott zsákokba. A tapasztalatok alapján az esetek többségében nemcsak a fák lombja, hanem minden más, ami a kertben vagy a társasház körül található.
Tisztázni kellene: ki jogosult a zsákok tartalmának ellenőrzésére? Kinek, milyen típusú ingatlannál hány ingyenes zsák jár. Kialakult már egy kommunikáció a szakma és a döntéshozók között, de a rendeletalkotáskor nem a szakma voksol. Rákos a probléma megoldásában elsősorban az állampolgárok közreműködésére, figyelmére és fegyelmére számít. Mert a  környezet közös ügy.
Az ismert tervek szerint a megyeszékhely önkormányzatának képviselő-testülete novemberi rendes közgyűlésén foglalkozik a témával. (Addig még várhatóan egy kicsit gyúrják, de az álláspontok nincsenek olyan távol egymástól, hogy ne születhetne egy, mindenki számára elfogadható, s ami a lényeg, mindenkinek hasznos és értelmes döntés.) Rákos: Szakmai szempontból meggyőződésem,  nem az a legjobb megoldás, ha ezt a sok-sok levelet összegyűjtjük és elszállítjuk. Tudom, kollégáimmal tudjuk, ekkora mennyiséget nem lehet otthon lekomposztálni. Itt a különböző alternatíváknak kellene kiegészíteniük egymást. Fontos tudni, az összegyűjtött falombot a közgyűlés döntéséig is a jelenleg érvényes rendelet értelmében változatlanul elszállítja a szolgáltatócég. Kérésük nem több az állampolgárokhoz: mindenki gondolja végig, miként vigyáz saját  környezetére.

A székesfehérvári Búrtelep lakói Kálmán Mihály önkormányzati képviselő irodáján (Erzsébet út 12.) átvehetik az őszi lombgyűjtéshez szükséges zsákokat, hétfőn, szerdán és pénteken 15 és 18 óra között, így a körzet lakóinak nem kell a Depónia ügyfélszolgálatára menniük. Egy lakó ingyenesen legfeljebb öt zsákot kaphat, személyi igazolvány bemutatásával lehet átvenni. Ezenfelül vásárolni is lehet zsákokat a Depónia Kft.-nél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!