Életmód

2013.06.16. 20:34

Vízzel a savasodás ellen

Székesfehérvár - Egészségünk az egyik legdrágább kincsünk. Ma azonban egyre nagyobb feladatot jelent megőrizni, illetve visszanyerni, ezért érdemes rá fokozottabban figyelni.

Kajdi Erika

A mozgásra az étkezésre és a folyadékbevitelre egyaránt fontos ügyelnünk, ez már régóta köztudott. Fő feladatunk manapság azonban nem csak az ideális mennyiségek megtalálása, hanem  a kiváló minőségeké is. Már sokszor hallhattuk, hogy a szén-dioxiddal dúsított vizeket ajánlatos kerülni, mert egészségtelenek, s a csendes vizeket érdemes fogyasztani helyettük.

A boltokban azonban már nem csak e két féle víz kapható, hanem számos más fajta. Létezik alacsonyabb és magasabb ásványianyag tartalmú, oxigénnel (s nem szén-dioxiddal) dúsított, valamint lúgos illetve savas kémhatású is. Arról is sokat hallani manapság, hogy  a betegségek melegágya a szervezet elsavasodása, aminek például a fogyókúrák során gyakran kitesszük szervezetünket. A probléma kiküszöbölésére ajánlott a lúgosító ételek és italok fogyasztása.

Lúgosító például a citrom és a kaliforniai paprika is, s természetesen az ilyen kémhatású vizek, amikből szintén számtalan fajta létezik.   A magnéziummal dúsítottak kiválóak a karcsú alak megőrzésére, az oxigénnel gazdagítottak a cukorbetegek számára lehetnek ideálisak, s a fáradtságra is alkalmazhatóak, a  grapefruit tartalmú pedig télen tehet jót, a vitaminhiányosabb időkben - mondja Borákné Szalók Erika, aki üzletében lúgos vizeket árul, s nagyon elmélyült a témában.

Az ilyen  vizek közül a 9-es pH-val rendelkezők refluxos betegeknek is jót tehetnek.  A természetben ilyen kémhatású vizek nem találhatók meg, ezért ipari úton  állítják őket elő. Nagyon fontos azonban megjegyezni, hogy ez elektrolízist takar, nem  mesterséges adalékanyagokat. Az eljárás lényege, hogy a vízmolekulák így nem tizenkettesével állnak össze, hanem ötösével, így sejtjeink könnyebben fel tudják venni őket.  Ezeknek a fajtáknak lágyabb íze van, mint a csapvíznek, s itatják magukat, ami azért is jó, mert így biztosított a napi 2 liter folyadék felvétele is - teszi hozzá a szakértő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!