2015.08.02. 08:37
Fagylaltok górcső alatt - Egyetlen esetben sem találtak kifogásolni valót
Az élelmiszerbiztonsági szakemberek összekötötték a kellemest a hasznossal: fagylaltokat teszteltek. Ám számukra nem csak az íz volt fontos, hanem a higiénia és a megfelelő tájékoztatás is. Vajon megkapták, amit akartak?
Számos fagylaltozóban jártak az elmúlt időszakban a Nemzeti Élelmiszerelánc-biztonsági Hivatal munkatársai: az ellenőrök mindenütt nyalták a fagylaltot, de nem csak azért, hogy kiderítsék, hol a legfinomabb a hideg nyalat, hanem azért is, hogy megtudják: hogy áll a helyzet a higiénia terén. Jó hír, hogy túl sok problémát nem tártak fel. A friss vizsgálat hét esetben talált élelmiszerszennyezési kockázatot.
Attól szerencsére egyátalán nem kell tartani, hogy romlott fagylaltot kapnak a hideg nyalat szerelmesei. Fotónk a fehérvári belvárosban készült: Zoé éppen Kristófot szolgálja ki Fotó: Koppán Viktor
Ez javarészt rendetlenséget, illetve nem megfelelő technológiai fegyelmet jelentett. A hűtéssel, mint kiderült, sehol nem volt gond, a fagyi épp olyan hideg volt mindenhol, amennyire kellett. A takarítással és a mosogatással azonban már akadtak problémák: minden harmadik észrevettek valamit az ellenőrök, de szerencsére mindenhol azonnal orvosolni tudták a hibákat. Ám a lényeg a következő: mintegy ezer mikrobiológiai vizsgálatot végzett a NÉBIH a fagyikkal, a melyek kiemelkedően jó eredményt hoztak. Az ellenőrök ugyanis egyetlen esetben sem találtak kifogásolni valót. Viszont az allergénekről és az azofesték tartalomról alig kapott információt a vásárló.