Életmód

2016.09.04. 11:39

A hordozás jó, de érdemes jól csinálni! Ebben segít a tanácsadó

Székesfehérvár – Egyre többen döntenek a babakocsi helyett a kicsik hordozása mellett. A trendet elősegíti a sok pozitív visszajelzés, de mi van akkor, ha valaki nem megfelelően hordoz? A tanácsadó elmondja, hogy helyes s hogyan helytelen. A kenguruban előre néző baba például nem megfelelő!

S. Töttő Rita

Ott van például a Várandósok című film, amely után anyukák ezrei sóhajtottak fel, milyen cukik benne a babázó, hordozó apukák. De legalább ugyanennyien hördültek is fel, amikor meglátták a kicsit is hozzáértők, hogy az apróságok kifelé néznek a kengurukban. Merthogy ez a mód nem szolgálja a baba fejlődését, sőt, ha túl sokat ül ebben a pózban a hordozóban, hátrányára is válhat.

A Várandósok című film is népszerűsítette a hordozást, más kérdés, hogy nem a megfelelő módszert

– Érdemes a babának mindig a fejlettségéhez megfelelő eszközt használni. Ami ugyanis egy pár hetesnek, hónaposnak jó, nem biztos, hogy megfelelő egy félévesnek. És fordítva. A legkisebbek számára a legjobb pozíció olyan, mint amit az anyaméhben megélt. Összegömbölyíti a hátát, felhúzza a térdét – ebben a pozícióban érdemes hordozni is, olyan eszközbe téve, ami a tarkójától a térdhajlatáig meg tudja támasztani. Erre legjobb a kendő, ami azonban a nagyobbak számára is jó lehet, más kötéssel. A kicsiknek a megfelelő kendővel és kötéssel nem terhelődik a gerincük, az ízületeik – magyarázza Szarvas Zsuzsa orvos, hordozási tanácsadó, aki szerint az ülni még nem tudó babának az a jó, ha nem terheljük a csípőjét.

Szarvas Zsuzsa fehérvári orvos és hordozási tanácsadó szerint a lényeg, hogy ha valaki hordozza a gyermekét, akkor felismerte a baba testközelség igényét

Ez úgy érhető el, ha terpeszt biztosít a hordozó a lába között, azaz a pici térdhajlatáig ér. A lábát fel tudja húzni a köldökéig, a hátát pedig feszesen, de rugalmasan támasztja a kendő. Épp ezért nem is ajánlják a tanácsadók a kenguruk használatát, mert azoknak a támasztéka merev, nem idomul a gyerek testéhez, így a kis fejletlen gerince, csípője túl nagy terhelést kap. Ezért nem jó az sem, ha előre néz a baba, hiszen akkor a háta a szülő testéhez idomul, ami kényelmetlen és egészségtelen. Közben gyakran lóg a keze, lába, túl szűk a támaszték a lábai között. Ez pedig a csípőficamra hajlamos babák esetében akár rossz irányba is viheti a fejlődést. A kisfiúk esetében fordul még elő nem megfelelő hordozási mód a kenguruban: a pici fiúk heréjére nem szabad súlyt terhelni, kellemetlen és problémát okozhat. Kendőben ez is elkerülhető. Az előre néző kenguruzás kapcsán még azt is érdemes tudni: az apróságoknak túl sok az a temérdek frontális inger, ami előre nézve éri őket. Így hát érdemes elkerülni ezt a hordozási módszert...

Az ortopéd szakorvosok azt szokták mondani, hogy a már ülni tudó babát tegyük csak hordozóba, ami valóban igaz akkor, ha egyébként nem ismeri a szülő a szakszerű kendőzési módszereket. Ugyanis Zsuzsa szerint már előtte is lehet, ahogy el is mondta, de hozzáteszi: ezt tanulni érdemes, hogy mindenki számára kényelmes legyen.

Vannak a legkisebbeknek való olyan hordozóeszközök, gyakorlatilag fektetett merev babatartók is, melyeket felcsatolhat vállára a szülő. A hordozási tanácsadó nem javasolja a használatukat: – A baba légútjai csak függőleges helyzetben vannak biztosan nyitva. Ha kendőben a mellkasomon van, látom, érzem, hallom, mi történik vele, vesz-e levegőt, jól érzi-e magát. Fekvő pozícióban, ahol jóval lejjebb és a testtől távol van a baba, nem biztos, hogy észrevenni, ha valami nincs rendben – tudjuk meg. S mi van akkor, ha már nézelődne a baba? Tegyük csípőre, oldalra vagy hátra, javasolja a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!