Vasárnapi színes hírek

2024.06.16. 06:35

Szokatlan megoldás: füvezésre buzdítják az angol szurkolókat

Friss hírek a labdarúgó-Európa-bajnokságról.

MW

Az angol válogatott szurkolói a belvárosban hangolódnak az esti mérkőzésre

Forrás: AFP

Fotó: Fabian Strauch

Szokatlan megoldás: füvezésre buzdítják az angol szurkolókat

A német rendőrség arra kérte az angol szurkolókat az Európa-bajnokság előtt, hogy inkább marihuánát fogyasszanak alkohol helyett, írta meg a Daily Mail. A gelsenkircheni rendőrség inkább azt szeretné, ha az angol szurkolók marihuánát fogyasztanának alkohol helyett, mert az „nyugodtabbá” és „lazábbá” tenné őket. 

Ha azt látjuk, hogy egy csoport alkoholt iszik és kissé agresszívnak tűnik, míg egy másik csoport marihuánát szív, természetesen az alkoholt fogyasztó csoportot fogjuk figyelni

– nyilatkozták a gelsenkircheni rendőrségtől.

A Mandiner teljes cikke ITT olvasható el. 

Bevált a jóslat: elkezdődtek az utcai harcok a szerb-angol meccs előtt (videó)

Ahogyan azt előre jelezték, nem múlt el botrány nélkül Gelsenkirchenben a szerb és az angol szurkolók „hangolódása” a két csapat esti mérkőzése előtt.

Az első összecsapások vasárnap délután 15.30-kor robbantak ki egy helyi bár előtt. Egy férfi, aki állítólag Birminghamből érkezett, súlyos sebeket szenvedett a fején, amikor a rendőrök elkapták, de nem volt hajlandó megadni a nevét a helyszínen lévő rendőröknek.

A jelentések szerint albán szurkolók provokálták a szerbeket, majd ebbe a verekedésbe kapcsolódtak be az angolok. Egy angol szurkolót vérző arccal vezettek el, többeket megbilincseltek

adta hírül az Origo.

Joachim Löw után szabadon: az orrturkálás új királya, Ronald Koeman

Eddig a gusztustalansági versenyben a németek korábbi szövetségi kapitánya, Joachim Löw volt az etalon, de most kihívója akadt, a holland szövetségi kapitány, Ronald Koeman személyében.

Soccer - Germany vs Argentina
Joachim Löw
Fotó: Federico Gambarini / Forrás: AFP

Koeman a lengyelek elleni 2-1-re megnyert mérkőzésen túrta az orrát, majd mint aki jól végezte dolgát, lenyalta az ujját.

A nem túl gusztusos jelenet itt nézhető meg:

A volt játékvezető szégyennek tartja az UEFA döntését

A már visszavonult német játékvezető, Manuel Gräfe egyszerűen a német játékvezetés szégyenének nevezte, hogy szombaton este Dortmundban az Olaszország-Albánia Eb-meccset egy olyan játékvezetőre bízta az UEFA, akit korábban fogadási csalás miatt elítéltek – írta meg az Origo.

Euro 2024: Italy - Albania
Felix Zwayer német játékvezető 
Fotó: Bernd Thissen / Forrás: AFP

A német Felix Zwayer amúgy hibamentesen vezette le a meccset, de ez a történet most nem erről szól. 

„Ez a meccs nagy szégyen az elmúlt évtizedek német játékvezetőinek dicsőséges történetében”

– írta Gräfe a Twitteren.

A történet lényege az, hogy Felix Zwayer játékvezető évekkel ezelőtt komoly fogadási botrányba keveredett. Tagja volt annak a csoportnak, amely egy szintén bűnöző német bíró, Robert Hoyzer köré szerveződött. A vád szerint Zwayer 300 eurót fogadott el Hoyzertől, hogy a Wuppertal csapatának egy meccsén úgy vezesse a találkozót, hogy az a Wuppertalnak kedvezzen. Zwayer a mai napig tagadja, hogy pénzt vett volna át Hoyzertől.

A horvátoknak szurkoló szexi modell reméli, hogy Németországban marad a döntőig (videó)

A horvátoknak ezúttal nem hozott szerencsét a lenge öltözetben a leláton megjelenő Ivana Knöll, ugyanis az előző vb bronzérmesét Spanyolország 3-0-ra kiütötte. Ettől függetlenül érdemes meglesni a modellről készült fotókat, videót. 

Spain v Croatia: Group B - UEFA EURO 2024
Ivana Knöll modell a Spanyolország–Horvátország mérkőzésen
Fotó: Jose Breton / Forrás: AFP

Jövő szerdán ott leszek Hamburgban az Albánia elleni meccsen, június 24-én pedig Lipcsében az Olaszország elleni találkozón. Minden horvát meccsen a helyszínen szurkolok, és remélem, hogy Németországban maradok a döntőig

– fogalmazott a modell, akinek jelenleg már hárommillió követője van az Instagramon.

Spain v Croatia: Group B - UEFA EURO 2024
Ivana Knöll modell
Fotó: Jose Breton / Forrás: AFP

Romlott Magyarország Eb-rajtos mérlege

A labdarúgó Európa-bajnokságok históriájában az albán Nedim Bajrami ugrott az élre a leggyorsabb gólokat szerzők örökranglistáján azzal, hogy már a 23. másodpercben betalált az olaszok ellen a németországi Eb szombati mérkőzésén – írta az IFFHS vasárnapi összefoglalójában.

A futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet emlékeztetett rá, hogy a kontinensviadalokat tekintve a korábbi rekord az orosz Dmitrij Kiricsenkóé volt, aki 67 másodperc elteltével vette be a görögök kapuját 2004-ben, csoportmeccsen. Az olaszok ellen nagy tornákon szerzett villámgyors gólok lajstromát pedig a francia Bernard Lacombe vezette, aki 31 másodperccel a kezdés után volt eredményes az 1978-as világbajnokság csoportmérkőzésén. Az IFFHS kiemelte, hogy a szombati találkozót 2-1-re nyerő Olaszország 2016 óta sorozatban immár tízedik Eb-fellépésén őrizte meg veretlenségét.

A szervezet értékelésében kitért Svájc Magyarország felett aratott 3-1-es sikerére is, megemlítve, hogy a győztes megismételte eddigi legjobb Eb-diadalát: 2021-ben ugyancsak 3-1-re nyert Törökországgal szemben. Egyszersmind a svájciak legutóbbi 15 Európa-bajnoki meccsük közül csupán egyet veszítettek el, hét döntetlen mellett a magyarok elleni volt a hetedik győzelmük. Magyarország Eb-rajtos mérlege ugyanakkor tovább romlott: 

az eddigi öt kontinensbajnoki szereplését tekintve negyedszer kezdett a gárda vereséggel. Az összefoglalóban helyet kapott még az a statisztikai adat, hogy a szombati magyar gólt jegyző Varga Barnabás legutóbbi tíz válogatott fellépésén hetedszer volt eredményes.

A Spanyolország-Horvátország (3-0) összecsapás érdekességeként az értékelés azt említette, hogy a mérkőzést nyerő ibériaiak először maradtak alul a labdabirtoklást illetően (47 százalék-53 százalék) a 2014 novemberi, Németország elleni hazai barátságos mérkőzés (0-1) óta. Ezt követően a La Roja sorozatban 111 meccset játszott úgy, hogy azon minden riválisánál nagyobb arányban volt nála a labda.

A három gól egyikét jegyző Álvaro Morata lett az első spanyol játékos, aki három Európa-bajnokságon is eredményes tudott lenni. Morata hét találatnál jár, nálánál többet csak a - mostani Eb-n is szereplő - portugál Cristiano Ronaldo (14) és a korábbi francia sztár, Michel Platini (9) szerzett.

Egy megvert svájci szurkoló kórházba került

A Bild beszámolója szerint Kölnben a Magyarország–Svájc találkozó előtt a magyar szurkolók mintegy hatszáz fős kemény magja riadalmat okozott a füstbombáival, de nem történt incidens. Ugyanakkor a találkozó után a stadion mellett a cikk szerint legalább egy svájci szurkolót megvertek, akit kórházba szállítottak – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Svájci szurkolók a Magyarország-Svájc mérkőzés előtt
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Spalletti szerint a spanyolok ellen határozottabb játékra lesz szükség

Nem volt teljesen elégedett csapata játékával Luciano Spalletti, a címvédő olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki szerint együttesének sokkal határozottabban kell majd futballoznia csütörtökön, a spanyol csapat ellen, mint tette azt szombaton este Albániával szemben a németországi Európa-bajnokság B csoportjának első fordulójában.

A dortmundi meccsen az albánok - az Eb-k történetének leggyorsabb góljával - már a 23. másodpercben vezetéshez jutottak, amire kiválóan reagált az olasz gárda és a 16. percre megfordította az állást, a folytatásban azonban nem lőtt több gólt és végül 2-1-re győzött.

Euro 2024: Italy - Albania
Luciano Spalletti, a címvédő olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya
Fotó: Friso Gentsch / Forrás: AFP

Spalletti a mérkőzést követően méltatta játékosait, amiért gyorsan reagálni tudtak a rivális góljára, a második félidőben mutatott játékot viszont nem tudta dicsérni.

Van számtalan dolog, amin javítanunk kell, mert jól láthatóan néhány szituációban gyengébben teljesítettünk, mint ahogy azt vártuk

– jegyezte meg az olasz tréner.

„Határozottabbnak, ügyesebbnek és precízebbnek kell lennünk a támadásépítésnél. Amikor egy embert sikerül tisztára játszani, akkor azt ki kell használni és meg kell büntetni az ellenfelet. A második félidőben a játékosok azt hitték, briliánsak azzal, hogy tartották a labdát.”

Spalletti hangsúlyozta, hogy a csütörtöki csoportrangadón jobb támadójáték kell csapatától, ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy a spanyolok ellen több lesz majd a terület játékosai előtt, mert a spanyol válogatott lényegesen nyíltabban játszik az albánnál.

Kicsit gyorsabban kell majd járatnunk a labdát. Ma este ebben a tekintetben néhányszor nagyon rosszul teljesítettünk, de Spanyolország ellen több lehetőségünk lesz, hogy előre játsszuk a labdát, mert agresszívan letámadnak és nagyobb területek nyílhatnak a védelmük mögött

– mondta a 65 éves szakember.

Az olaszok sikerükkel második helyen állnak a csoportban a spanyolok mögött, akik 3-0-ra verték szombaton Horvátország csapatát.

A németek egy hét alatt 900 illegális belépést akadályoztak meg

 A Németországban zajló 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság miatt valamennyi német határon bevezetett ideiglenes ellenőrzések egy hét alatt már mintegy 900 illetéktelen belépést akadályoztak meg

– közölte Nancy Faeser német belügyminiszter.

A politikus a Bild am Sonntag című bulvárlapnak elmondta, hogy ez idő alatt 173 elfogatóparancsot is végrehajtottak. A vasárnapi lap beszámolt arról, hogy a június 7-13. közötti ellenőrzések során 1400 jogosulatlan beutazást észleltek, és mintegy 900 embert akadályoztak meg abban, hogy bejusson az országba.

Ez azt mutatja, hogy intézkedéseink hatékonyak. Különösen az erőszakos bűncselekményeket elkövetőket szeretnénk minél korábban felismerni és megállítani

– mondta Faeser a lapnak.

Euro 2024 Poland - Netherlands - Federal police check fan train
Az Eb ideje alatt naponta 22 ezer német szövetségi rendőrt vetnek be 
Fotó: Patrick Pleul / Forrás: AFP

A pénteken kezdődött labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt naponta 22 ezer német szövetségi rendőrt vetnek be a biztonság szavatolása érdekében. Faeser szerint ez „a szövetségi rendőrség történetének legnagyobb bevetése”. 

Ők fogják védeni a határainkat, a repülőtereket és a vasúti közlekedést

– tette hozzá a belügyi tárca vezetője.

Július 19-ig valamennyi határon ideiglenes ellenőrzések lesznek érvényben derült ki a cikkből.

Az Euro 2024 döntőjét július 14-én rendezik a berlini Olimpiai Stadionban.

Több mint ötven szurkolót vettek őrizetbe Dortmundban

Több mint ötven futballszurkolót vettek őrizetbe Dortmundban az albánok elleni szombat esti Európa-bajnoki mérkőzés előtt.

A helyi rendőrség figyelt fel egy 

nagy létszámú csoportra, akik arcukat maszkkal eltakarva, különféle tárgyakkal felszerelkezve szemeltek ki nagyjából 30 albán szimpatizánst a belvárosban.

A két ország szurkolói közötti összecsapás elmaradt a rendfenntartók közbelépése miatt, azonban így is legalább félszáz személyt őrizetbe vettek.

Az albán szurkolók Dortmundban, az Olaszországgal vívott összecsapás előtt:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában