Keddi színes hírek

2024.06.18. 07:00

Király Gábort megelőzve már Pepe az Eb-k legidősebb játékosa

Friss hírek a labdarúgó-Európa-bajnokságról.

MW

Pepe az új korelnök

Forrás: AFP

Fotó: HENDRIK SCHMIDT

Király Gábort megelőzve már Pepe az Eb-k legidősebb játékosa

A 108-szoros magyar válogatott Király Gábort megelőzve már a portugál Pepe a legidősebb játékos, aki pályára lépett labdarúgó Európa-bajnokságon.

A magyar válogatottsági listán Dzsudzsák Balázs mögött második helyezett kapus 40 éves és 86 napos volt, amikor a 2016-os Eb június 26-án rendezett magyar-belga nyolcaddöntőjében még pályára lépett. 

A portugálok védője - aki eddig kilencedik volt a listán - a csehek elleni, keddi, lipcsei mérkőzésen 41 évesen és 113 naposan jutott játéklehetőséghez, ezzel került az élre.

Eddig Király volt az egyetlen, aki negyven év felett játszhatott kontinensviadalon. A harmadik helyre egy másik portugál, Cristiano Ronaldo jött fel mögé.

Cristiano Ronaldo Király Gábor előtt rúgja a labdát az Euro 2016 F csoportjának Magyarország–Portugália mérkőzésén
Fotó: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / Forrás: AFP

Botrány a lelátón: tömegverekedés tört ki a török-georgiai Eb-meccs előtt (videó)

A keddi Törökország-Gerorgia csoportmérkőzés előtt a két válogatott drukkerei egymásnak estek a dortmundi Signal Iduna Parkban. 

Videók a lelátón történt verekedésekről:

Egymást verték Hamburgban a holland drukkerek (videó)

A hollandok az első Eb mérkőzésükön 2-1-re legyőzték Lengyelországot, a huligánok azonban tönkretették az Oranje drukkerinek a hírnevét. A meccs előtt ugyanis összeverekedtek egymással egy hamburgi bár előtt.

A rohamrendőrök gyorsan a helyszínre érkeztek, hogy felszámolják a balhét, a szurkolók pedig gyorsan el is szaladtak a helyszínről. Ennek ellenére a hírek szerint három embert letartóztattak – írja az Origo a The Sunra hivatkozva.

A holland sajtó arról számolt be, hogy 

a harcot előre megszervezték a rivális klubok, az ADO Den Haag és a NEC Nijmegen szurkolói.

Az esetről felvétel is készült:

Guardian: a németek ellen több esélyük lehet a magyaroknak, ha Ádám Martint helyettesítik a sörcsapnál

Az amerikai sportcsatorna, az ESPN oldala ritkán foglalkozik magyar sportolókkal. Ádám Martin esetében most kivételt tettek, hiszen a magyar csatár híre és mémei a tengerentúlra is megérkeztek. Magyar Viking névvel illetik a jelenleg Dél-Koreában focizó támadót. Érdekes, hogy az amerikai újságírók is ugyanúgy testszégyenítésről értekeznek, mint egy nappal korábban a finnek.

Euro 2024 - Training Hungary
Ádám Martin
Forrás: AFP

Az amerikai lap munkatársai részletesen elemzik Ádám Martin kinézetét. Azt írják, hogy a hatalmas termetű csatár kopasz és gyömbérszínű, nagy szakálla van, ezért pontosan illik rá a „Magyar Viking” jelző – olvasható az Origo oldalán

Az ESPN felidézte azt a sajtótájékoztatót, amelyen Ádám Martin nevetve reagált a körülötte kialakult óriási felfordulásra.

Közben Angliában a Guardian keddi számában is megjelent Ádám Martinról egy karikatúra. Ebben arról írnak, hogy 

a magyar csapat csalódást keltett Svájc ellen, de a németek ellen több esélye lehet, különösen, ha Ádám Martin talál valakit, aki helyettesíti őt a sörcsap mellett. 

 

Ádám Martin a Guardian-ben

Ronaldo most nem hisztizett, higgadtan kezelte a tomboló rajongókat (videó)

A portugálok hatalmas érdeklődés mellett hangoltak a Csehország elleni találkozóra Lipcsében. A legnagyobb „hisztéria” természetesen az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldót kísérte, aki a pályán intette nyugalomra az edzés közben a sikítozó szurkolókat. 

Több fanatikus rajongó be tudott hozzá szaladni, és azokkal készségesen csinált egy szelfit, a többieket azonban a biztonsági őröknek, illetve a portugál stábtagoknak kellett távol tartaniuk a világsztártól – írja a Mandiner.

Ebben harmadik Deschamps a világon

Didier Deschamps a futballtörténelemben harmadikként jutott el nemzeti válogatottja szövetségi kapitányaként 

a 100. győztes meccsig azzal, hogy a francia nemzeti csapat 1-0-ra nyert Ausztria legjobbjai ellen a németországi Eb hétfői játéknapján.

Euro 2024: Austria - France
Dechamps harmadikként a "századosok" között
Fotó: Fabian Strauch / Forrás: AFP

A franciák szakvezetője előtt ketten állnak a vonatkozó listán: az éllovas a német Joachim Löw 122 győzelemmel, a második pedig az uruguayi Óscar Tabárez 104 sikerrel megvívott mérkőzéssel - írta az IFFHS keddi összefoglalójában.

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet kimutatása szerint a kapitányi tisztet 2012 óta betöltő Deschamps a 100. nyertes meccsig 154 válogatott fellépés után jutott el, s a „századosi” rangjával messze megelőzi a franciák házi lajstromában őt követő Michel Hidalgót és Raymond Domenechet, akik a gall nemzeti csapatot irányítva egyformán 41 győzelemmel zárták szakvezetői karrierjüket. 

Deschamps teljes mérlege Franciaország szövetségi kapitányaként: 154 meccs, 100 győzelem, 30 döntetlen, 24 vereség.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group D Austria v France
Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya
Fotó: FRANCK FIFE / Forrás: AFP

A franciák ásza, Kylian Mbappé ugyanakkor kétszeresen is balszerencsének érezheti magát: egyfelől ismét gól nélkül maradt egy Eb-meccsén, immár az ötödiken, ráadásul az orrát törte az osztrákok elleni találkozón.

Az IFFHS az Eb negyedik napjának statisztikai érdekességeit számba véve kiemelte, hogy 

Szlovákia futballhistóriájában először diadalmaskodott a világranglistán dobogós ellenféllel szemben, miután hétfőn általános meglepetésre 1-0-ra verte a nemzetközi rangsorban harmadik Belgiumot.

 Ugyanakkor a belgák első vereségüket szenvedték el Domenico Tedesco vezetése alatt, tíz győzelem és négy döntetlen után. Első számú csatáruk, Romelu Lukaku pedig az első olyan játékosukká lépett elő, akinek két találatát is érvénytelenítette a VAR egyazon Eb-mérkőzésen.

Az Ukrajnát 3-0-ra verő Románia eddigi legnagyobb győzelmét aratta nagy tornán, vagyis a világ- és Európa-bajnokságokat tekintve. 

Mindezt ráadásul úgy érte el, hogy alig 29 százalékban birtokolta a labdát, amely negatív csúcs ebben a mutatóban Eb-mérkőzésen győztes csapat részéről.

Egy skót szurkoló videóra vette lepusztult szállását, megértjük az elkeseredettségét

A 28 éves skót Rory Bradley az egyik legnagyobb szállásközvetítő cégen keresztül foglalt magának szobát a németországi Eb-re. 

Kölni utazásuk rémálommá vált, amikor Bradley és három barátja megjelent annál az ingatlannál, amelyet a cég ajánlott nekik. 

Olyan volt ez a hely, mint egy gyilkosság helyszíne

mondta Bradley.

Ez már a második volt, amelyet megnéztek, mert az eredetileg foglalt szállás is kritikán aluli volt. Emiatt többórás telefonos vita vette kezdetét a szállásközvetítővel. Végül kaptak egy újabb „remek ajánlatot”. A baráti társaság elborzadt, amikor megérkezett az új ingatlanba. Egy elhagyott egészségügyi intézménybe küldték őket, amely tele volt kórházi ágyakkal, ipari berendezésekkel és még egy hatalmas fejsze is ott volt.

Újra felhívtuk a szállásközvetítőt. Két órán át ment a telefonos vita. Azt mondták, nincs másik szállás, illetve mégis van, ha újra fizetünk. Erre nem voltunk hajlandóak, mert már így is kifizettünk 2000 fontot

– mesélte a szomorú skót szurkoló, aki 2000 angol fontot, azaz saknem egymillió forintot fizetett ki, hogy eljusson a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságra. 

A Booking.com annyit reagált: sajnálják a történteket.

Az Origo teljes cikke ITT olvasható el. 

Vihar miatt zárva tartanak a szurkolói zónák Düsseldorfban

A várható rossz időjárás miatt nem nyitnak ki kedden a labdarúgó-Európa-bajnokság szurkolói zónái Düsseldorfban.

A városvezetés közölte, hogy a meteorológusok heves zivatarokat, sőt, orkán erejű széllel és jégesővel kísért szupercellákat jósolnak a nap folyamán, ezért a szurkolók számára kijelölt térség zárva marad és az óriáskivetítőket is leszerelik.

Fan zone during the UEFA Euro 2024 opening football match Germany v Scotland
Vihar miatt zárva tartanak a szurkolói zónák Düsseldorfban
Fotó: Kenzo Tribouillard / Forrás: AFP

Düsseldorfban legközelebb csak pénteken rendeznek Eb-mérkőzést, amikor Szlovákia és Ukrajna csap össze a Merkur Spiel Arenában.

Egy angol szurkoló azt állítja, hajnalban ébredt fel a szerbek elleni meccs után a stadionban (videó)

A vasárnap esti 1-0-ra végződő angol−szerb mérkőzés tényleg minden volt, csak szórakoztató nem. Egy angol férfi álmos fejjel, remegő hangon azt állította a „helyszínen rögzített” Tik-Tok-videójában, hogy hajnali négykor ébredt fel a meccsnek otthont adó Arena AufSchalkéban – írja a Mirror brit bulvárlap. A felvétel elvileg készülhetett a Schalke stadionjában, kérdés, hogy mikor.

A kommentelők közül többen megkérdőjelezik a videó hitelességét, volt olyan, aki azt írta, hogy hajnali 4-kor már nem lennének égve a reflektorok. Egy másik, engedékenyebb hozzászóló annyit fűzött az esethez: talán elaludt a WC-ben.

Egy biztos, a meccs színvonala és lassúsága kifejezetten altatóként hathatott a kelleténél több sört elfogyasztott szurkolókra. Reméljük, a következő angol meccs már inkább felpörgeti a drukkereket, mert ciki lenne, ha a takarítószemélyzet hajnali munkakezdéskor egy tucat békésen szundikáló brittel szembesülne a stadion illemhelyiségében. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group C Serbia v England
Vajon szerepel a képen az álomszuszék angol drukker?
Fotó: Adrian Dennis/ Forrás: AFP

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában