Gazdaság

2009.04.27. 02:29

Munkanélküliség - ismét az élbolyban

Közép-Dunántúl, Fejér - A munkanélküliek számának növekedést tekintve márciusban második helyre csúszott vissza a régió, de örülni nincs ok: a nyilvántartásban szereplők száma ötször akkora, mint egy évvel korábban volt.

Klecska Ernő

A KSH 2008. IV. negyedévi munkaerő-felmérése alapján a Közép-dunántúli régióban a gazdaságilag aktív népesség száma 494,3 ezer fő, ami 3600-as növekedést mutat az előző negyedévhez képest, az egy évvel korábbi létszámuknál viszont már 9,1 ezerrel több. A foglalkoztatottak száma 462,8 ezer, az előző negyedévinél 700-al magasabb, az egy évvel korábbi értéknél épp 2 ezer fővel több. Ez 54,1 százalékos foglalkoztatási szintet jelent, ami 3,7 százalékponttal magasabb, mint az országos 50,4 százalékos mutató. A KSH által számított munkanélküliségi ráta 6,4 százalékos a régióban, ami az előző negyedévi értéket 0,6, az egy évvel korábbit pedig 1,4 százalékponttal meghaladja, de az országos 8,0 százaléknál még így is 1,6 százalékponttal kedvezőbb.

A Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ nyilvántartásában március hónap végén 57 442 álláskereső szerepelt, ez 3829 fős (7,1 százalékos) növekedésnek felel meg az előző hónaphoz képest. A legnagyobb számban (1,4 ezer főt meghaladóan) Komárom-Esztergom megyében nőtt a létszám, ami 11,1 százalékos emelkedésnek felel meg. Fejérben is több mint 1200 fős (6,1 százalékos), Veszprémben pedig 1100-at meghaladó (5,7 százalékos) növekedést tapasztalhattunk februárhoz képest. Az utóbbi három hónapban Veszprém regisztrálta a régióban a legtöbb álláskeresőt, de e hónapban Fejér átvette a vezetést 21 625 fővel. Ez a régió nyilvántartottainak 37,6 százaléka.

Az előző év azonos hónapjához mért bővülés az egy hónappal ezelőttihez mértnél is nagyobb, a nyilvántartásban szereplők számában több mint ötször akkora (19 360 fős) növekedés következett be. Ezzel régiónké a második hely az országos rangsorban az előző hónaphoz (7,1 százalék), s az első hely az egy évvel ezelőtti állapothoz viszonyított növekedés (50,8 százalék) tekintetében. Ez abból adódik, hogy az előző év azonos hónapjához képest mindhárom megyében jóval 42,1-69,6 százalék közti mértékben magasabb az álláskeresők száma, s ezzel a régió megyéi az első (Komárom-Esztergom), a negyedik (Veszprém) és az ötödik helyen (Fejér) állnak az országos rangsorban.

Március hónap folyamán a nyilvántartásba belépők száma 8817 fő volt. Számuk az előző hónaphoz képest 7,1 százalékkal (678 fővel) mérséklődött. A belépők 90,8 százaléka nem pályakezdő álláskereső, és több mint négyötödük fizikai állománycsoportú. A nyilvántartásba kerülők 55,2 százaléka férfi. Az e hónapban álláskeresővé válók több mint háromtizede legfeljebb általános iskolai végzettségű, kétötödük szakmunkásképző, szakiskolai, háromtizedük ennél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik.

Válságdossziénk itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!