Gazdaság

2009.07.02. 02:29

Hajtás, pajtás, csak előre!

Fejér megye - A tanév és a szemeszter végén sok fiatal szembesül azzal a ténnyel, hogy dolgoznia kéne, de nem veszik fel. Nekik segíthet a Start-kártya.

Fejér Megyei Hírlap

Júniusban a tanév, szemeszter végével több száz diák fejezi be, illetve szakítja meg alap-, közép-, illetve felsőfokú tanulmányait, és a veti be magát az álláskeresés rögös útvesztőibe. A pályakezdő fiatalok a telített munkaerőpiacon hátránnyal indulnak, hiszen a szakmai gyakorlat hiánya miatt a munkáltatók többsége az álláskeresők közül inkább részesíti előnyben azt, aki már rendelkezik munkatapasztalattal.

Az iskolapadot frissen elhagyók számára nyújt segítséget az elhelyezkedésben a Start-kártya kedvezménye, amely járulékkedvezmények nyújtásával növeli a munkáltatók hajlandóságát pályakezdők felvételére.

Start-kártyával rendelkező pályakezdő alkalmazása esetén a munkáltató a kártya érvényességi idején belül mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás (1950 forint/hó) fizetése alól, továbbá a munkaadói járulék (3 százalék, 2009. július 1-jétől a minimálbér kétszereséig 1 százalék) és a társadalombiztosítási járulék (29 százalék, 2009. július 1-jétől a minimálbér kétszereséig 26 százalék) együttes összege helyett a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér 10, a második évben 20 százalékának megfelelő fizetési kötelezettség terheli - tájékoztatta lapunkat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága ügyfélkapcsolati és tájékoztatási főosztálya.

A munkáltató a fenti járulékkedvezményeket végzettséggel nem, továbbá alap-, illetve középfokú végzettséggel rendelkező pályakezdő alkalmazása esetén a minimálbér másfélszereséig (2009-ben 107 250 forint), felsőfokú végzettséggel rendelkező esetén a minimálbér kétszereséig (2009-ben 143 ezer forint) érvényesítheti.

Az ezen összeghatárok feletti járulékalapot képező kifizetés után a munkáltatónak az általános szabályok szerint kell teljesítenie járulékfizetési kötelezettségét - emelték ki az adóhivatal szakértői.

Start-kártya kiváltására az jogosult, aki a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén 30. életévét még nem töltötte be, a tanulmányait befejezte vagy megszakította, és tanulmányai befejezését követően első alkalommal létesít foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt (munkaviszonyt, közalkalmazotti, köztisztviselői jogviszonyt és a többit).

Nem jogosult viszont Start-kártyára a pályakezdő, amennyiben a tanulmányai befejezését követően már egyéni vállalkozóként, vagy megbízási, vállalkozási szerződés alapján végzett munkát, viszont nem érinti a jogosultságot az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, és a társas vállalkozói jogviszony fennállása. Az is jogosult a Start-kártyára, aki tanulmányai mellett, és a szünidők alatt végzett munkát.

A pályakezdő a Start-kártya kiváltására egy alkalommal jogosult. A kártya érvényességi ideje - amely alatt a munkáltató a járulékkedvezményre jogosult - 2 év, de legfeljebb a kártyatulajdonos 25., felsőfokú végzettség esetén 30. életévének betöltéséig tart. Amennyiben az érvényességi időn belül a fiatal munkavállaló munkahelyet változtat, az új munkáltatót is megilleti a kedvezmény. A munkáltatót csak abban az esetben illeti meg a kedvezmény, ha a pályakezdő a munkába lépést megelőző napon rendelkezik Start-kártyával vagy az azt helyettesítő igazolással!

A Start-kártya kiállítása az állami adóhatóságtól kérhető a 09T34START nyomtatvány benyújtásával, amelyhez felsőfokú végzettséggel rendelkező pályakezdőnek igazolnia kell a felsőfokú végzettséget. A kártya kiváltása díjmentes - hívják fel a figyelmet ez úton is az APEH munkatársai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!