Gazdaság

2010.10.26. 17:25

Gazdasági ötletek és tervek

Székesfehérvár - A térség beruházási, fejlesztési terveinek és az Új Széchenyi-terv prioritásainak összehangolását kezdeményezte a kamara (FMKIK) kedden a Gazdaság Házában.

Klecska Ernő

A programot követően a kamara a gazdaságfejlesztési törekvéseket, akciókat összefoglalja, és hivatalos dokumentumban továbbítja a kormányzat, illetve az államigazgatás illetékeseinek, többek között Fellegi Tamás és Matolcsy György minisztereknek - mondta Radetzky Jenő, az  FMKIK elnöke. A kormányzat jövő év január 14-én teszi közzé az Új Széchenyi-tervvel kapcsolatos támogatási rendszert - a 7 prioritáshoz kapcsolódóan hirdetik meg a támogatásokat és az egységes eljárási rendet. A kormányzat várja az ezekhez kapcsolódó gazdaságfejlesztési akciókat. A moderátori szerepet vállaló szakember kiemelte: a mai helyzet nem hasonlít a  Széchenyi-terv időszakához, hiszen akkor nem voltunk EU-tagok, a gazdaság prosperált és pénzbőség volt, ma pedig az uniós kötöttségek és  a gazdasági válság szabják meg a kereteket.
Szekfű Tibor, az RVA ügyvezetője úgy vélte: hatalmas a káosz a vállalkozásfejlesztés területén, ott komoly racionalizálásra lesz szükség. Sebestyén Csaba, a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. vezetője több dologra hívta fel a figyelmet. Az uniós források nagy része már le van kötve, kombinálni kéne a vissza nem térítendő és a visszafizetendő forrásokat, Fejérben pedig olyan indokolatlanul gyenge a vállalkozói együttműködés, hogy ennek feltámasztásával akár  3-4 új klaszter is elindulhatna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!