Gazdaság

2011.02.28. 19:42

Részletek a strukturális reformprogramból

Nagyjából az előre beharangozott összetevőket tartalmazza a kormány holnap bemutatandó strukturális reformprogramja – értesült a HVG fideszes körökből. Jövőre 550 milliárd forinttal, 2013-ban és 2014-ben 902-902 milliárd forinttal javítja az államháztartás egyensúlyát, ami lehetővé teszi a különadók kivezetését, legalábbis elvileg.

feol.hu

A kormány valóban hadat üzent az államadósságnak, még akkor is, ha erre főleg a korábbi években felhalmozott magánpénztári vagyont használja fel. Az államadósságot a GDP 65-70 százalékára óhajtja leszorítani, amire a kasszák vagyonának 63 százalékát szánja. Ebből máris kiderül, hogy amennyiben a teljes összeget erre fordítaná, megcélozhatná akár a 60 százalékos maastrichti limitet is. Ráadásul az utóbbi megoldást jobban tolerálná a piac, mint a mostanit, amikor a teljes vagyon egy részét nyugdíjakra, folyó kiadásokra költi el. 

A kormányzati tervekből kitetszik, hogy az „államadósság csökkentő alap” – hivatalos nevén Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő alap – 2012-ben 90 milliárd forinttal, de még a következő két évben is 220-220 milliárddal fogja javítani a költségvetést. Az idén 530 milliárdot szív belőle magához az állam, vagyis a későbbi időkre szánt megtakarításokból több mint ezer milliárdot elkölt - tudta meg a hvg.hu. 

További részletek a hvg.hu-n!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!