Gazdaság

2011.03.25. 10:11

Hosszú távon jó az irány

Székesfehérvár - Az irányok hosszú távon jók, de sok minden függ attól, hogyan alakulnak majd a külpiacok és a nagy magyar vállalatok teljesítményei - véli Szekfü Tibor.

MTI

A Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (RVA) ügyvezető igazgatója a Széll Kálmán tervről szólva úgy fogalmazott: a strukturális átalakítások nagyon időszerűek és elodázhatatlanok voltak. A gazdaságpolitikában az is látszik, hogy az adócsökkentés és egyszerűsítés nem elég, ezeket tovább kell folytatni. A versenyképesség akkor növelhető, hogy ha a járulékokhoz is hozzányúlnak. Ott egyrészt mindenképpen kellene csökkenteni, másrészt jelentős egyszerűsítésekre is szükség lenne. Az értelmetlen, hogy egy járulék címén több különböző tételt kell bevallani és nyilvántartani. A vállalkozót az nem érdekli, hogyan tartja nyilván az állam.
- Fontos előrelépés - hangsúlyozta Szekfü Tibor, hogy a rendelkezésre álló forrásokkal kapcsolatban végre meghallgatták a szakmai szervezetek véleményét. Nagyon sok olyan korlátozó tényezőt kiiktattak, ami korábban a felfutás és a felhasználhatóság gátja volt.   Jól és kedvezően alakultak a feltételek, gyakorlatilag óriási roham alatt állunk. Különösen a vissza nem térítendő támogatással kombinált mikrohitelnél. Az is igaz, hogy az országban elsőként nálunk lehet pályázni erre a konstrukcióra.  Az eddigi lépések csak akkor tudnak eredményt hozni, ha a gazdaság elkezd pörögni, ami viszont attól is függ, hogy a külföldi gazdaság és a nagy magyar vállalatok mit produkálnak, a válság hogyan alakul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!