Gazdaság

2011.07.05. 13:00

Balog Zoltán: szociális földprogramra csaknem másfél milliárd forint jut

A szociális földprogram pályázatra az idén összességében csaknem másfél milliárd forintot fordít a kormány - mondta Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Miskolcon egy szakmai tájékoztató előtt újságíróknak.

MTI

A pályázat az önkormányzatok és a magángazdaságok összefogásáról, a kertkultúra erősítéséről szól - mondta az államtitkár. Úgy fogalmazott: az önkormányzatok lehetőségeik szerint "földet vagy alapvető gazdasági tevékenységet" ajánlanak fel ahhoz, hogy a településeken a közintézmények, óvodák, iskolák étkeztetéséhez a nyersanyagot helyben, közmunkások termeljék meg, a termésből akár piacra is juthat.
Az idén pályázaton 300 millió forint fordítható eszközök beszerzésére, és mintegy 1,1 milliárd forint közmunkások foglalkoztatására, három hónapban, napi hat órában - tette hozzá Balog Zoltán.
Arra még nem volt példa, hogy közfoglalkoztatásban munkaerőt biztosítson az önkormányzat saját földjén, miközben elvárás, hogy az, akit bevonnak a közfoglalkoztatás rendszerébe, saját földjét, saját kertjét is megművelje - tette hozzá.
Mindehhez az önkormányzat segítséget ad vetőmag, permetezőszer, üzemanyag beszerzéséhez, de akár a szántáshoz, betakarításhoz is - jegyezte meg, hozzátéve: ezzel is támogatja a kormány a munka világába visszahozatalát mindazoknak, akik korábban elvesztették állásukat, és akiknek van megművelhető kertjük.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén, így Harsányban, Hernádszentandráson, Igriciben már hasonló kezdeményezések indultak el, ezzel kapcsolatban Balog Zoltán azt mondta: ezen települések polgármestereinek segítségével formálódott ez a projekt, és azzal, hogy a kormány ezt kinyitja a közfoglalkoztatás irányába, nagy lépést tett.
Az államtitkár azt is közölte: bízik abban, hogy jövőre akár szociális szövetkezetek is alakulhatnak ezen projekt alapján.
Az MTI kérdésre válaszolva azt mondta: cél az, hogy ezen gazdaságok úgy megerősödjenek, hogy a későbbiekben önfenntartóvá váljanak, a családok saját magukat lássák el zöldséggel, gyümölccsel, hússal, helyben megoldódjék az önkormányzatok közétkeztetése, és ha marad a terményből, termékből, azt piacon értékesítsék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!