Gazdaság

2013.11.28. 17:00

A korai iskolaelhagyást szeretnék csökkenteni, megakadályozni

Székesfehérvár - Nem csak hazánkban, Európa szerte arra törekednek, hogy hatékonyan lépjenek fel a korai iskolaelhagyás ellen.

Miskei Anita

Nekünk nagyon hiányzol ez volt a holland kormány mottója, felére csökkent a lógós diákok száma.

A korai iskolaelhagyás nem csak magyarországi probléma, jelenleg 15 százalék körüli ennek mértéke, az uniónak pedig határozott célja, hogy 10 százalék alá szorítsa ezt az értéket mondta Garai Péter, a Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős helyettes államtitkár tegnap a Türr István Képző és Kutató Intézetben rendezett konferencián.

A programokkal összesen száz iskola ezer tanulóját mozgósították (Fotó: Miskei Anita)

Fontos vagy nekünk címmel tartották meg a fórumot, melynek az volt a célja, hogy rávilágítson, együtt kell fellépni a korai iskolaelhagyás ellen, mely nem csak a hátrányos helyzetű, vagy roma származású gyermekek körében fordul elő. Juhász Judit, a projekt koordinátora, majd az előadók mindegyike kiemelte, mivel a gazdaság fejlettsége, a foglalkoztatottság és az iskolai végzettség szoros összefüggést mutat, így az unió is jelentős figyelmet fordít a korai iskolaelhagyás problémájára. A 20-20 -ig kidolgozott startégiában ez olyan fő célként szerepel, melyhez forrást is találhatnak a szakemberek. Hazánkban a 18- 24 éves korosztály több mint 10 százaléka nem fejezi be a középiskolai tanulmányait, nem vesz részt egyéb oktatásban, szakképzésben sem.

Ezt igazolja, hogy Magyarországon az elmúlt két évben az EU trenddel összhangban egy csökkenést követően ismét emelkedett az iskolaelhagyók száma mondta Juhász Judit, aki megjegyezte, az észak magyarországi régióban a legrosszabb a helyzet, nagyon magas a lemorzsolódás. Garai Péter helyettes államtitkár hozzáfűzte, minden alapja a társadalmi szervezetek összefogás, illetve az oktatás. Így csökkenthető azok száma, akik lemorzsolódnak.

Célunk, hogy a 30-34 éves korosztályban 31 -ről 40 százalékra nőjön a diplomások aránya, fontos azonban, hogy használható végzettséget szerezzenek. A hátrányos helyzetű, roma gyermekek tekintetében az a cél, hogy 20 ezer fiatal piacképes szakmát szerezzen a következő években, 10 ezren leérettségizzenek, s legalább ötezer roma fiatal szerezzen diplomát. Ezeket a terveket támogatjuk a tanoda programmal, képesség fejlesztő és kibontakoztató projektekkel, illetve útravaló ösztöndíjjal is. Utóbbiról azonban fontos tudni, hogy valóban ösztönzés a cél, vagyis ösztöndíjat a hátrányos helyzetű fiatalok is csak a tanulmányi eredményeik függvényében kaphatnak. Ez elsősorban nem szociális juttatás, hanem segítség a tehetséges gyerekeknek. A fejlesztés, a felzárkóztatás, s legfőképpen az esélyegyenlőség megteremtése a cél tette hozzá. Ami azért fontos, mert hazánkban csak minden negyedik alacsony iskolai végzettségű embernek van munkája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!