Gazdaság

2017.02.12. 10:05

Az EU országaiban egy kiló fehér kenyér átlagosan 2,1 euróba kerül

Székesfehérvár - Rövidesen többet fizetünk a kenyérért és egyes péksüteményekért, a pékségek jó része ugyanis a munkabérköltségek emelkedése és az egyéb kiadások növekedése miatt rákényszerül az áremelésre.

Dávid Erzsébet

A legnagyobb megyei kenyérgyár, a székesfehérvári Alba Kenyér Sütőipari Zrt. február 20-tól átlagosan 10 százalékkal drágábban szállítja megrendelőinek a fehér és félbarna kenyeret, a vizes zsemlyét és kiflit, s eltérő mértékben nő a finom pékáruk ára is. A cég 2010 novembere óta először kényszerül emelésre. Eddig nem tette ezt meg annak ellenére sem, hogy az időközben megnövekedett költségek miatt nulla százalék körüli eredményszintet tudott csak elérni.

- Miután a sütőipar erősen kézimunka igényes ágazat, a munkaerő árának idei növekedése már olyan érzékenyen érinti a vállalat gazdálkodását, hogy kénytelen hozzányúlni az árakhoz. Dolgozóink nyolcvan százalékának jár a béremelés, ami a járulékos költségekkel együtt, éves szinten 28-30 millió forint többletkiadást jelent - mondja a cég vezérigazgatója.

Rotter Jenő hozzáfűzi: az Alba Kenyérnek nagy szüksége van a munkáskézre, az ügyes szakemberekre, mivel nemcsak a székesfehérváriakat látja el termékeivel, hanem 80-100 kilométeres körzetben levő településekre és Budapestre is szállít.

Nyolc órás műszakban 24 tonna kenyér, 120 ezer vizes zsemlye, 110 ezer kifli és egy tonna finom pékáru készül a székesfehérvári üzemben. A termékekkel közvetlenül dolgozó szakembereket szerencsére meg tudták tartani, hűséges törzsgárdája van a cégnek, de az egyéb munkaterületeken nagy szükség lenne még legalább nyolc emberre. A hiányzó munkaerőt részben külső szolgáltatókkal pótolják, de a cég vezetői remélik, a megemelt munkabérek hatására javul majd a helyzet.

Rákényszerül az áremelésre egy másik székesfehérvári sütőipari cég is: a J Pékség néven ismert dr. Juhász Kft. március elejétől átlagosan 13 százalékkal kér majd többet a termékeiért. Eddig ez a vállalkozás sem akarta meglépni az áremelést, s annak ellenére, hogy nullaszaldós árbevétel-arányos jövedelmezőséggel gazdálkodott, utoljára 2011-ben emelt árat. A munkaerő költségeinek idei növekedésével azonban jelentősen nőttek a cég terhei, a 19 embert érintő béremelés havi 300 ezer forinttal növeli meg a kiadásait..

Juhász Gyula tulajdonos ügyvezető elmondta, a pékségnek jelentős szerepe van a megyeszékhely és mintegy 30 kilométeres körzetben levő települések kenyér- és péksütemény ellátásában. Nyolcvan üzletbe, naponta 1,5 tonnányi terméket szállít, úgynevezett édesipari lisztes árui és linzerei pedig az ország számos területén kaphatók.

Szerettük volna több kisebb pékségben is megtudakolni, terveznek-e áremelést, de a tulajdonosok elzárkóztak a választól.

A kenyér árának emelése nem öröm a fogyasztónak, de a gyártónak sem.

S nem vigasz, hogy az Eurostat adatai szerint z európai térségben csak Bulgáriában vannak a miénknél olcsóbb kenyér árak.

Az Európai Unió országaiban egy kilogramm fehér kenyér átlagosan 2,1 euróba kerül, nálunk 0,88 eurónak megfelelő összegű forintot kell érte fizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!