lelkünk is ápolást igényel

2018.05.14. 13:00

Biztos, hogy pánikroham? Így derítheti ki!

Egyes számítások szerint ma hazánkban 300 ezer ember küzd pánikbetegséggel, és úgy tűnik, számuk egyre nő. Honnan lehet tudni, hogy pánikrohama van valakinek? Miért alakul ki? Hogyan lehet megelőzni, vagy kezelni?

Borsányi Bea

Leggyakrabban azoknál alakul ki pánikroham, akiknek egyébként is vannak szorongásos tüneteik

Forrás: Shutterstock

– Nem minden roham pánikroham, sokszor a szorongásos rohamokkal kapcsolatban is a pánik szót használják az érintettek. Amíg egy-két évtizede a köznyelvben többször fordult elő az idegösszeomlás kifejezés, addig mára ezt felváltotta a pánik – szögezte le beszélgetésünk legelején Halas Csilla, klinikai szakpszichológus.

Egy pánikroham nagyjából 9–30 percig tart, az egyén nem tudja a kiváltó okát, és nincs is ráhatása. Bármikor lecsaphat, előjelek nélkül. Erős szorongást él át az ember, légzése szabálytalanná válik, liheg, miközben légszomja van, erősen izzad, a szíve hevesen ver, azt gondolja, szívinfarktust kap, vagy megőrül. Jellemző az erős halálfélelem.

– Leggyakrabban azoknál alakul ki, akiknek egyébként is vannak szorongásos tüneteik. Főleg olyan embereknél, akik átéltek az életükben valamilyen halálhoz vagy komoly veszteséghez köthető élményt. Ennek ellenére az érintett mégsem tudja, hogy ez az élmény a gyökere, a kiváltó oka a pánikroham kialakulásának, ugyanis a rohamok nem közvetlen az esemény után, hanem évekkel később kezdődnek. Fontos hangsúlyozni, a fóbia vagy a szorongásos roham nem pánikroham. Ha például valaki fél otthonról kimozdulni, de valamiért mégiscsak el kell indulnia, és ebben a helyzetben rátör egy roham, az nem pánik. Ha a roham helyzethez köthető, az biztosan nem pánikroham – magyarázta a pszichológus.

Leggyakrabban azoknál alakul ki pánikroham, akiknek egyébként is vannak szorongásos tüneteik
Forrás: Shutterstock

Hogyan különböztethetők meg ezek? Nos, mivel az igazi pánikroham halálfélelemmel jár, a beteg nagy valószínűséggel orvost hív. A vizsgálat pedig kimutatja, hogy nincs szervi elváltozása, nem lehet például infarktus. A rosszullét pedig legfeljebb fél óra után elmúlik. Aki többször is átesik ilyen rohamon, az megtanulja kezelni ezt. Nem kellemes azonban azzal a tudattal élni, hogy bárhol, bármikor ránk törhet a halálfélelem. A betegség szerencsére gyógyszeresen is kezelhető. Az, hogy mennyi idő alatt érhető el eredmény, annak is függvénye, milyen régóta áll fent a betegség.

– Vannak más technikák is. A pánikbetegség egy szorongásos zavar, amit meg lehet tanulni oldani autogén tréninggel, meditációval, relaxációval. Mindegyik lényege a légzés ütemének helyreállítása, a beteg saját maga megnyugtatása. Érdemes pszichológus segítségét kérni, aki feltárja az okokat és összefüggéseket, amelyek kiváltották a pánikrohamokat. Ha megtanulja a beteg kezelni a kiváltó okot, esetleg el is tudja tüntetni azt, megszűnhetnek a rohamok is – mondta el Halas Csilla.

Megelőzés? A tudatos élet nemcsak azt jelenti, hogy edzük a testünket és pallérozzuk az elménket, de ápoljuk a lelkünket is. A cél a szorongás-, és stresszmentesítés, de legalábbis ezek háttérbe szorítása. Azok a technikák, amelyekkel elérhető a nyugalom, tanulhatók. Ám ez már egy másik írás témája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában