Az oltóanyag már rendelkezésre áll

2018.10.25. 07:00

Az influenzaszezon kapujában állunk

Nemrég megkezdte működését az influenzafigyelő-szolgálat. A legfrissebb adatok szerint ugyan még nincs influenzaaktivitás, ám épp itt van az ideje annak, hogy az idei évre szóló vakcinát beadassa magának, aki teheti.

S. Töttő Rita

Az influenza elleni védőoltást az idei évben is sokan ingyen kérhetik az orvostól

Fotó: FMH Archív

Ha akarjuk, ha nem, idén is lesz influenzaszezon. A kérdés inkább az, sikerül-e az átoltottságot javítani, illetve hogy az idei évben olyan oltóanyag került-e forgalomba, amelynek influenzatörzsei egyébként is tarolnak a térségben. Mert ha nem, vagy több is erőteljesen feltűnik, bizony sokan járhatnak úgy, ahogy azt többen is mesélik: beoltatták magukat, mégis elkapták az influenzát. Nos, ez nem az oltóanyag hibája, hanem inkább Murphyé – őket ugyanis nem azon törzsek valamelyike támadta meg, amelyik ellen védettséget szereztek.

Megváltozott az idei oltóanyag-összetétel

Az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Gyógyszerügynökség bizottsága az idei évben is kiértékelte azokat a rendelkezésükre álló virológiai és epidemiológiai adatokat, amelyekből kiszűrhető, mely influenzavírus tűnt fel leggyakrabban az előző szezonban. Ezekből az adatokból vonva le következtetéseket tettek ajánlást az idei, 2018/2019-es influenzaszezonban beadandó oltóanyag összetételére. A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a Fejér Megyei Hírlap kérdésére elmondta: az idei évi oltóanyag-összetétele az elmúlt influenzaszezonhoz képest megváltozott. Továbbra is két A és egy B-típusú inaktivált vírustörzset tartalmaz, azonban az egyik A és a B-típusú törzs az elmúlt szezonhoz képest eltérő. Ennél többet nem is kell, hogy laikusként értsünk, a lényeg, hogy a „mix” elkészült, és már el is kezdték a beadásukat. A 3 éven felüliek oltására szolgáló vakcinákat a járási népegészségügyi osztályok már továbbították a háziorvosi praxisokba. Mint kiderült, a 3 éven aluliak oltásához szükséges oltóanyag is rendelkezésre áll: négy – két A és két B-típusú – komponensből áll.

Az influenza elleni védőoltást az idei évben is sokan ingyen kérhetik az orvostól
Fotó: FMH Archív

Még nincs járvány

A Nemzeti Népegészségügyi Központ influenzafigyelő szolgálata szerint egyébként még nincs az országban influenzaaktivitás, az a 3500 beteg, aki október 8-a és 14-e között fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, még teljesen normális mennyiségnek számít. Viszont már a nyakunkon van, hiszen a gyerekek javában járnak közösségbe és fertőzik egymást, valamint az ősz is megmutatta kellemetlenebb oldalát. Tehát csak idő kérdése, és az ünnepi szezon mellett megjelenik a járvány is… Ezt azért nagyobb eséllyel előzi meg az, aki már most beadatja az influenzaoltást, amelyet tehát a háziorvosoknál érdemes kérni.

Mely gyerekeknek jár ingyen?

A piciknek, azaz 6 és 35 hónapos közötti babáknak, gyerekeknek szánt oltás ingyenesen kérhető, ha krónikus szív-érrendszeri, és/vagy légzőrendszeri betegségben szenved a gyermek, akinek az állapota rendszeres orvosi ellenőrzést vagy kórházi kezelést igényel. A veleszületett vagy szerzett immunhiányban szenvedő, illetve a vesebeteg gyermek, a vérszegénységben, vérképzőrendszeri betegségben szenvedő, továbbá a hosszantartó acetilszalicilsav terápiában részesülő, és az egyéb krónikus betegségben szenvedő (cukorbeteg, anyagcserebeteg) gyermek is térítésmentesen juthat oltáshoz, ahogy az egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermek és a csecsemő- és gyermekotthonok lakói is.

A vakcina számos gyermeknek és betegnek jár, a 60 év felettieknek pedig egészségi állapottól függetlenül is ingyenes
Fotó: shutterstock

Anyagcsere-betegség és várandósság esetén is jár

A 3 évesnél idősebbek esetében szintén biztosítják az ingyenes vakcinát a krónikus betegségben szenvedőknek, súlyos elhízás vagy ideg-, izombetegség miatt csökkent légzésfunkciójú betegeknek, a veleszületett vagy betegség/ kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegeknek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is). Továbbá ingyenes az oltás az anyagcsere-betegségben szenvedőknek, mint például a cukorbetegeknek, valamint a várandósoknak – a várandósság teljes időtartama alatt –, illetve azoknak a nőknek, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik.

Kérhetnek térítésmentesen vakcinát a rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek és a tartós szalicilátkezelésben részesülő gyermekek és serdülők is. A 60 éven felüliek pedig, egészségi állapotuktól függetlenül, ingyen kaphatják meg az influenzaoltást. A cél ugyanis az, hogy az érzékeny rétegekben nőjön az átoltottság, hogy az influenza ne gyengítse tovább a szervezetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában