nem csak az idősek betegsége

2019.03.11. 07:15

Az idő a legfontosabb stroke esetén

A stroke azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét, sőt ma már akár tünetmentes gyógyulás is elérhető.

Borsányi Bea

Percenként 2 millió agysejt hal el azon a területen, amelyik egy elzáródott ér miatt nem kap vért

Forrás: shutterstock

Erről a Fejér Megyei Afázia Klub működésének kapcsán Kerényi Levente neurológus, osztályvezető főorvos beszélt. A stroke az egyik vezető oka a felnőttkori rokkantságnak, és a harmadik leggyakoribb haláloki tényező. Csak a szív- és a daganatos betegségek okoznak évente több halálesetet. Régebben úgy gondolták, hogy az idősek betegsége, ma azonban statisztikai adatok azt mutatják, hogy a betegek egynegyede hatvanöt év alatti. Mi is a stroke, miért alakul ki és hogyan előzhető meg?

– A legnagyobb kockázati tényező az érelmeszesedés, amely az érrendszer bármelyik részén kialakulhat és tüneteket is bárhol okozhat – érintheti az agyat, a szívet vagy az alsó végtagot. A leghatékonyabb védekezési lehetőség ellene a megelőzés, azaz a rizikófaktorok csökkentése – hívta fel a figyelmet a főorvos, aki azt is elmondta, a stroke 90 százalékban vérrög okozta agyi érelzáródás formájában jelentkezik, míg a maradék 10 százalék agyvérzés, az agy valamelyik erének megpattanása. Az agy sérülékenységét jól mutatja, hogy az érelzáródás miatt kialakult vérhiányos állapotban 2 millió agysejt hal el percenként. Ezért van az időnek a beteg ellátásában kiemelten fontos szerepe. Mivel az elmúlt 20 évben a strokeellátás hatalmasat lépett előre, ezért ma már arra is van esély, hogy az időben megkezdett kezelésnek köszönhetően tünetmentesen felgyógyuljon a páciens.

Ami a számokat illeti: Magyarországon évente 20 és 40 ezer között van a stroke-ok száma, az első hónapban körülbelül a betegek 15 százaléka hal meg, illetve 10-12 százalékuknál a stroke egy éven belül megismétlődik.

Percenként 2 millió agysejt hal el azon a területen, amelyik egy elzáródott ér miatt nem kap vért
Fotó: shutterstock

A betegségnek vannak olyan kockázati tényezői, amelyeket nem lehet befolyásolni. Viszont a a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívbetegségek, a szívritmus-, valamint a keringési zavarok, a magas koleszterinszint és az érszűkület karban tartható kockázati tényezők. A stroke-ok mintegy 70 százaléka kivédhető lenne, ha ezeket rendesen kezeltetnék a betegek.

A végén a tünetekről: az elhúzódó száj, a hirtelen fellépő féloldali gyengeség – a beteg nem tudja felemelni vagy előre nyújtott állapotban megtartani a karjait – a zavart, nehezen érthető beszéd árulkodó jelek. Ha ezek közül akár csak egy is fennáll, 72 százalék a stroke esélye. Ha ilyet észlelnek magukon vagy másokon, ne várjanak, azonnal hívjanak mentőt. Aki időt nyer, életet nyer!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában