Hirdetés

2019.10.04. 14:25

A súlyzós edzés valóban ijesztő?

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az edzőtermi, különösen a súlyzós edzések. Fontos azonban, hogy amennyiben súlyokkal dolgoznál, figyelj oda a helyes kivitelezésre az egészséged és a megfelelő fejlődés érdekében.

Ma már a kezdő sportolók is előszeretettel választanak kisebb-nagyobb súlyokat az edzésük során. A súlyzók használata azonban sokkal nagyobb kihívást jelenthet, ha valóban megfelelően szeretnénk alkalmazni. Érdemes azonban elsajátítani az ideális technikát annak érdekében, hogy fejlődésünk a kívánt irányba haladjon és elkerüljük a sérüléseket.

Ha súlyzós edzésbe kezdenél, fontos, hogy először is tanulmányozd a tested. A testi fittség alapja, hogy figyeld meg és olvass utána, milyen izmaid vannak, melyik hol helyezkedik el, milyen tulajdonságokkal bírnak. Felesleges munkának tűnik, azonban ahhoz, hogy megfelelően fejleszteni tudjad izmaidat, tudnod kell, milyenek is azok valójában.

Nem csak az izmok felépítésének ismeretére lesz szükséged, ismerned kell az izületeidet is. Az izmok fejlesztése során oda kell figyelned a mozgástartományra ahhoz, hogy hosszú távon élvezhető maradjon számodra ez a sport. Az edzőtermi gépek használata segít a megfelelő mozgástartományban maradnod, azonban súlyzók használatával sem lehetetlen ez. Érdemes az első néhány alkalommal egy edző segítségét kérned, így egész biztosan megfelelő technikával űzöd majd ezt az új sportot.

Van néhány szabály, melyek betartása már az első alkalommal is fontos, akár edzővel, akár nélküle kezded el a szabad súlyok használatát:

  • Mindig a súly emelésekor lélegezz be, és azok visszaengedésekkor fújd ki a levegőt.
  • Ne akaszd ki az izületeidet a mozgástartomány végén.
  • Az elengedésnek is funkciója és eredménye van, így ne csak az emelésnél, a visszaengedésnél is légy körültekintő. A negatív mozgás mindig lassú és szabályos legyen.
  • Lendületes emelés helyett mindig erőből emelj. Ha nem megy, kezd kisebb súllyal és azonos ismétlésszámmal.
  • Ez utóbbi tanács kifejezetten fontos a kezdők számára. Sokan élnek ugyanis abban a tévhitben, hogy a kívánt fejlődés csak nagy súlyokkal elérhető. Ez azonban közel sem így van!

    Amíg nincs meg az optimális erőnléted, használj kis súlyokat a szálkás izomzat elérése érdekében. A nagy súlyoknál ugyanis sokkal fontosabb, hogy a megfelelő ismétlésszámot (gyakorlatonként 4X10-14) meg tudd csinálni. A következő alkalmak során aztán emelhetsz a súlyon, akár napról-napra mindaddig, míg nem látod azt a tónusos izomzatot a tükörben, amit szeretnél.

    Ha kezdő vagy, érdemes minden edzőtermi napon a teljes testedet átmozgatni kézi súlyzókkal. Ekkor még nem feltétlenül javasolt alsó- és felsőtestre osztani az ezdésnapokat. A lényeg a fokozatos fejlődésen van, melyet ezzel a módszerrel könnyebben biztosíthatsz.

    Ne feledkezz meg a nyújtásról sem!

    Minden edzésedet, különösen, amikor súlyokat is használtál nyújtással fejezz be. Ez segít elkerülni a kötött izomzatot, ráadásul másnap jóval kevesebb izomlázra számíthatsz általa.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában