szponzorált tartalom

2021.06.01. 13:46

Tényleg jobb a téli gumi a négyévszakosnál?

Egyre több helyen hallani a négyévszakos gumikról, azonban a vélemények gyakran megoszlanak. Sokan eltűnődnek azon, hogy mennyire biztonságos a vezetésben, és hogy megéri-e vásárolni. Vajon melyik a jobb?

Tél és nyár

A négyévszakos gumi minden évben, tehát az egész szezonban használható, akár hibrid abroncsnak is nevezhetjük. Úgy tervezték meg, hogy a hőmérséklettől függetlenül lehessen használni, amibe az időjárási viszonyok sem szólnak bele. A kialakítása megegyezik a nyári abroncsok jellemzőivel, de közben élvezheti a téli gumi teljesítményét is.

A nyári gumik olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amik alkalmassá teszik, hogy ellenálljanak a magas hőmérsékletnek, ugyanakkor a nagyobb esőzéseket is kibírják. A télieket úgy tervezték meg, hogy a 0 fok körüli hidegben se veszítsenek a rugalmasságukból, miközben megmarad a tapadás és a fékezés.

Aztán jön a négyévszakos gumi, ami a kettőt egyszerre kínálja. A vegyes gumiabroncsnak köszönhetően többet nem kell félni a hőmérséklettől, ahogy az időjárás meglepetései sem fognak beleszólni az utazásba, legyen akár napos idő vagy havas hétvége. Ez azt is jelenti, hogy a járművet nem kell évente kétszer szervizbe vinni a kötelező cserére, hanem egész évben használhatjuk, tehát extra költséget takarítunk meg.

A négyévszakos gumi előnyei

Amikor cseréről van szó, akkor mindig legalább két garnitúra autógumira van szükségünk, és emellett gondoskodnunk kell a megfelelő tárolási körülményekről is, ellenkező esetben a következő szezonban újat kell venni. Azáltal, hogy kevesebb cserét hajtunk végre, otthon is hely szabadul fel, és nem kell a tárolással bíbelődni.

A gumiabroncsakciok.hu oldal szerint a nagyobb márkák, mint a Michelin, nagyszerűen teljesítenek a teszteken is, így egyre több felhasználó dönt a vásárlás mellett. A Continental szintén verhetetlen ezen a téren, nemcsak tartós gumikat gyártanak, hanem a száraz és nedves aszfaltokon is biztonságosak maradnak.

Mi alapján válasszunk?

Ez mind szép és jó, azonban nem érvényes az összes vezetőre. A tesztek eredményei arról is beszámolnak, hogy senki sem tud tökéletes abroncsot gyártani, így mindig készülni kell az esetleges hibákra. A négyévszakos gumi ugyanolyan problémákat rejt, mint a téli gumi, ha az egyik szempontnak kitűnően megfelel, akkor a másik szempontnak nem szokott.

Tény és való, hogy egyre több felhasználó véleménye szól a négyévszakos gumik mellett, de még mindig nem lehet jobbnak nevezni a télinél. Magyarország időjárása évről évre változik, azonban októbertől kezdve fokozatos számítunk a nulla fok alatti hőmérsékletekre, és sok helyen a havazásra. Akkor mi a megoldás?

Ha kevesebb időt töltünk az autóban, és azt is mindig városon belül tesszük, akkor nyugodtan bízzuk rá magunkat a négyévszakos abroncsokra, és élvezzük ki az egész éves használatot. Ha azonban sokat utazunk, és leginkább főúton vagy autópályán közlekedünk, akkor maradjunk a biztonságos téli gumiknál.

Igazából egyik sem nevezhető jobbnak vagy rosszabbnak, csak és kizárólag attól függ, hogy milyen körülmények között fogjuk használni. Azonban soha ne feledjük: gumitól függetlenül továbbra is figyelni kell a biztonságos közlekedésre!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában