Fejér évfordulós emlékei

2023.09.28. 15:00

Séta a múltba

Érdekességek a múltból. A váli esernyőrészleg és a Forma–1 Professzorának megkoronázásáról is olvashattunk 50, illetve 30 évvel ezelőtt.

Kecskés Zoltán

Varroda, esernyőüzem Válon.

Forrás: Facebook / Vál régi képeken

Esernyők Válról

Tudta? A  Váli-völgy szívében, a település régi iskolája mellett, a jelenlegi faluház helyén néhány évtizeddel ezelőtt esernyőket készítettek a szorgos asszonyi kezek. Ezt alátámasztandó, hogy 1973. szeptember 28-i hírlap arról számolt be kedves olvasóinak, hogy a napokban átadták a Fővárosi Ruhaipari Vállalat váli esernyőrészlegének új üzemi részlegét, így a jelenlegi 42-es létszámot 70 főig bővíthetik a helyi és a környékbeli dolgozó lányokkal, asszonyokkal. A cikk megemlíti azt is, ha sikerül a létszámot bővíteni, akkor az eddig elkészített 160 ezer ernyőt, további 150 ezerrel tudják megtoldani az év végéig. Az épület és berendezés költségei egyébként 2 millió forintba kerültek.

Megkoronázták a „Professzort”

Alain Prost a Forma–1-ben töltött közel másfél évtizede alatt négy világbajnoki címet szerzett és bár kevésbé látványosan versenyzett, mint Senna, de korszakának legnagyobb zsenije volt, hiszen ő osztotta be legjobban a benzint és a gumikat. A korábbi lapszámokat nyálazva egy érdekességre bukkantunk vele kapcsolatban. 30 évvel ezelőtt ezekben a napokban ünnepelte negyedik trónra lépését. Így írtunk róla: „A francia Alaint Prost (Williams-Renault) az Estorilban megrendezett Portugál Nagydíjon ugyan „csak” második lett, de újabb 6 pontjával a hátralévő két futam - Suzuka, október 24. és Adelaide, november 7. - eredményétől függetlenül ő az idei Forma 1-es autós gyorsasági világbajnokság győztese. A vasárnapi viadal, amelyet napsütéses, meleg, ugyanakkor szeles időben bonyolítottak le a Lisszabonhoz közeli teljesen felújított pályán, a német Michael Schumacher (Benetton-Ford) diadalával zárult." – olvasható volt a hírlap 1993. szeptember 28-i számában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában