Mit tegyünk?

2024.06.29. 22:07

Napozás utáni tanácsok a bőrgyógyásztól

Leégtünk, kiütésünk van és mi legyen napozáskor a sminkkel vagy pattanásokkal?

Feol.hu

Illusztráció!

Forrás: pexels.com

Arról kérdeztük meg Harsányi Emese bőrgyógyászt, hogy mit tegyünk, ha túl sok időt töltöttünk a napon, és leégtünk vagy más bőrproblémáink adódtak? – írja társoldalunk a duol.hu.

Harsányi Emese bőrgyógyász szerint a bőrünk tényleg nem felejt

– A napégés tünetei a maximumot a napozástól számítva 10-12  óra múlva érik el. Ilyenkor a hatékony utóápolás javítja a komfort érzetünket és csökkentheti a bőrkárosodás mértékét. A dehidratációt és a napégés fő tünetét a bőrpírt is kezelni kell, mert bőrünk kiszárad, hidratációját elveszti, elsőfokú égési sérülést szenved. Langyos-hideg (25-30 fok Celsius) rövid zuhanyozás ajánlott akár többször naponta. Ezt mindig kövesse egy vizes bázisú, könnyen felszívódó testápoló, lehetőleg napozás utáni illatmentes bőrnyugtató kozmetikum. A napégés erősségétől függően kezelhetjük a területet hámregenerációt segítő krémmel, habbal, száraz hideg borogatással. Tartózkodjunk hűvös helyen vagy árnyékban és néhány napig kerüljük a napsütést. Sok folyadékot, szezonális friss gyümölcsöt fogyasszunk, pihenjünk. Az alkoholt, cukros üdítőket mindenképp kerüljük. Fájdalom, esetleg hőemelkedés esetén vény nélkül kapható láz,-és fájdalom csillapítót ajánlott bevenni, lesötétített szobában pihenni. Magas láz, hidegrázás, hányás vagy állapotromlás esetén felmerül a napszúrás gyanúja is , ilyenkor orvosi ellátás szükséges.

 

– Mit tegyünk, ha megjelennek a hólyagok is?
A hólyagok megjelenése másodfokú égésre utal. A hólyagokat ne szúrjuk ki, amikor spontán megnyílnak bőrfertőtlenítő szerekkel ecseteljük, majd azok száradása után hidratáljuk a területet és a teljes gyógyulásig maradjon fedve. A csecsemők, kisgyermekek nagyobb felszínű napégése orvosi kezelést igényelhet.

– Napallergia, pattanásos és érzékeny bőr....Speciális bőrproblémákkal hogyan tudunk a napon lenni ?
A gyógyszertárakban beszerezhetők naptejek a napallergiásoknak, melyek a látható fény spektrumát is szűrik nem csak az UVA és UVB sugarakat.   Gyógyszerszedéskor, autoimmun betegségek vagy onkológiai kezelés alatt átmenetileg fényérzékeny lehet a bőrünk, annyira, mintha napallergiánk lenne. Ilyenkor a ruhával nem fedett területeken csalánkiütés vagy más viszkető bőrtünet jelentkezik.  Ezek a termékek illatmentesek és bőrápoló, regeneráló adalékot is tartalmaznak.
Bőrpigmentáció elleni naptejek is kaphatók, melyek tartalmaznak pigmentációt csökkentő összetevőket, gyakran színezettek, ezért esztétikailag is kedvezőek. A gyermekek bőrének speciális igényeire szabva készülnek a gyermek naptejek, itt is fontos az illatmentesség, az egyenletes fedés és bőrápolóként is hatékonyak. A csecsemők bőrére inkább fizikai fényszűrőket tartalmazó naptejet használjunk. Pattanásos bőrre könnyedebb krém-gél vagy folyadék állagú, a faggyúmirigyek működését csökkentő  naptejek, illetve rosaceásoknak táplálóbb fényvédők készülnek. A bőrdaganat, melanoma miatt műtött, gondozott pácienseinknek az arc, fülkagylók, tarkó védelmére az SPF 100 + faktorszámú, gyógyászati naptejeket javaslom, melyek a Vasmű úti rendelőnkben illetve a gyógyszertárakban is kaphatók. A fényvédőt a napozás előtti legalább fél órával célszerű felvinni a bőrünkre, teljes fedést kell biztosítsanak, fürdés után mindig újra kell kenni a bőrfelszínt.

– A bőr tényleg nem felejt ?
A bőrünk a napsugarak okozta károsodást követően képes regenerálódni, de „memóriája” (a DNS  molekula ) minden napégést és extrém napfürdőt megjegyez. Ha a napégés nem hagy látható nyomot, a napsugarak hosszú távon akkor is károsíthatják a védtelen bőrt. Mivel havonta megújul a bőrünk később , akár évek múlva aktiválódhat a sérült DNS szakasz, ilyenkor jelennek meg a rosszindulatú daganatok, illetve a rákmegelőző hámeltérések.
Az éveken át tartó rendszeres, erős napsütésen való tartózkodás további következményei:
– Durva tapintású bőr, a rugalmasság csökkenése, a ráncok korai megjelenése, mélyülése.
– A szolárium sokkal károsabb, nagy dózisban alkalmaznak UVA sugarakat, melyek a bőr alatti kötőszövet kollagén és rugalmas rostjait bontják, gyorsítva a bőr öregedését.

– Aki napra megy, ne sminkeljen?
A napsugarak miatt nem szükséges kerülni a sminkelést, sőt a színezett nappali krémek, alapozók között találunk UV-szűrős termékeket is, illetve a fényvédő krémek színezett formában is elérhetőek. A jó smink önbizalmat és jó közérzetet ad, erről senkinek sem kell lemondania nyáron sem. A
strandon mellőzzük az erős sminket, esztétikailag sem nyújt szép látványt az izzadtságtól, víztől megfolyt alapozó, vagy szemfesték. Érdemes szakember tanácsát kérni a bőrtípusnak megfelelő készítmények megválasztásához. Az ideális termék egyben fényvédő is, megoldást nyújt a bőrhibák
elfedésére, tartós és nem zárja el a pórusokat.
– Ott is leéghetünk, ahol nem gondoljuk ?
Azt gondolnánk, hogy fényvédelemre csak a parton van szükség, pedig a vízben is könnyen leéghetünk. Az UV fény különösen a tiszta tengervízben mélyre lejuthat, ezért fontos, hogy úszás előtt is, az egész testfelületen használjunk napvédő krémet. A vékony , laza szövésű fehér blúzok, pólók sajnos nem védik kellőképpen a bőrünket, illetve sokan öltöztetik gyermeküket is fehérbe. A legideálisabb, ha speciálisan erre a célra kifejlesztett, UV-szűrős ruhával védjük bőrünket a leégéstől. Nyílt vízen, hajókirándulás esetén a visszaverődő UV sugárzás is jelentős, ilyenkor a déli órákban a naptej nem nyújt kellő védelmet. A szemet napszemüveggel , a fejet kalappal kell védeni, így a napszúrás is elkerülhető. A fényvédőt 2-4 óránként újra fel kell vinni a bőrre, fürdőzés esetén gyakrabban is.
– Ha az otthoni kezelés nem segít, akkor mit tegyünk ?
Ha a korábban leírt tanácsok ellenére a bőrtünetek nem javulnak forduljanak a háziorvoshoz, aki gyógyszer-allergiától vagy fényérzékenyítő gyógyszer esetén a gyógyszer-mellékhatásoktól el tudja különíteni a tüneteket és vényköteles antihisztamint (allergia elleni viszketés csillapítót) tud felírni. Ha egy másodfokú napégés szövődményét észleli antibiotikumot is adhat, illetve megfelelő szakambulanciára tudja utalni a pácienst. A strandolás éjszakáján fellépő magas láz, hidegrázás, nem csillapodó hányás és tudatromlás napszúrásra utal, ekkor sürgősségi és akár néhány napos fekvőbeteg ellátás szükséges. A bőrtünetek teljes gyógyulásáig a napfürdőzést ne ismételjük.

Forrás: Fekete Györgyi / duol.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában