A strand helyén is házak lesznek?

2018.03.27. 17:30

Megélénkült a kereslet a lakások iránt Móron is

A kisvárosban is megnőtt a kereslet a lakások iránt a kormányzati intézkedések következtében. Ezt jól jelzi annak a 24 lakásos társasháznak az építése, melynek hétfőn rakták le az alapkövét.

B. Kiss László

A társasház alapkövét Törő Gábor, Fenyves Péter és Győri Péter rakta le

Fotó: Hrubos Zsolt

Móron, a KRESZ-park közelében fekvő méretes területet még 2007-ben adta el az önkormányzat. Egy társasház felépült itt, a további fejlesztést azonban megakasztotta a gazdasági válság. A keresetek növekedése, a családi otthon­teremtési kedvezmény (csok), az új lakások áfájának 5 százalékra történt ideiglenes csökkentése azonban a kisvárosban is érezteti hatását. Megnőtt a kereslet a lakások iránt, amit jól jelez, hogy a területen két újabb társasházat is építeni fog egy fehérvári cég. Első ütemben 24, majd pedig 31 lakás épül. Előbbi társasház alapkövét hétfőn rakta le Törő Gábor országgyűlési képviselő, Feny­ves Péter polgármester és Győri Péter, a cég ügyvezető igazgatója.

Móron a lakásárak a fehérvárival vetekednek. Egy használt otthon négyzetméterének ára 300 ezer forint körül van, egy Vértes utcai 50 négyzetméteres lakásért 14-15 millió forintot is elkérnek. Az élénkülő keresletet azonban nemcsak a versenyszféra próbálja kiszolgálni például az említett társasházak építése révén, de a város önkormányzata is.

A társasház alapkövét Törő Gábor, Fenyves Péter és Győri Péter rakta le
Fotós: Hrubos Zsolt

– Várhatóan még az idén 32 építési telket parcelláz ki a város – mondta el lapunknak Törő Gábor. Az országgyűlési képviselő szavai szerint a telkek egy részét az előzetes elképzelések szerint kedvezménnyel vásárolhatják majd meg – a csokkal összefüggésben – a nagycsaládok, illetve a társadalmi ellátórendszerben, azaz a szociális területen, illetve az egészségügyben dolgozók. Móron az első lakás vásárlásához – a gyerekeik számától függően – 700 ezer és 1,5 millió forintnyi, 10 éves futamidejű, kamatmentes hitelt vehetnek fel a helyiek a várostól. Továbbá a cégeknek is módjukban áll támogatni a dolgozóik fészekrakását.

– A csaknem három tucat új építési telken kívül további parcellák kimérésére is módot ad a rendezési terv Móron – tudtuk meg Törő Gábortól. A belvároshoz közel, illetve kertvárosi környezetben is van lehetőség házhelyek kialakítására. S mint arról a polgármester tájékoztatott, nem lehetetlen, hogy a strand helyén is otthonok épüljenek. Ez akkor valósulhat meg, ha a stranddal kapcsolatban az önkormányzat olyan döntés hoz, hogy azt – úgymond – „beköltözteti” a Wekerle Sándor Szabadidőközpont területére – mondta el a Fejér Megyei Hírlap tudósítójának Törő Gábor. Móron bőven van munkaalkalom, most már lakás is lesz. Annak érdekében pedig, hogy a piciknek is legyen helye, míg az anyukájuk dolgozik, az önkormányzat újabb csoportot indít az ősztől a bölcsődében. Ez 12-15 új férőhelyet jelent majd – közölte Fenyves Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában