A jövő alapja

2021.03.29. 07:30

A család még annál is fontosabb, mint hinnénk

A mai, európai család felépítése, lehetősége, támogatása és főleg fontossága volt a témája a pénteken tartott nemzetközi konferenciának, melyet a Károlyi József Alapítvány szervezett. A négy nyelven folyó előadássorozatot sokan követték figyelemmel.

Palocsai Jenő

Novák Katalin miniszter a hazai családtámogatásról beszélt Fotó: BM

Fotó: Bach Máté

Milyen család(ok) milyen társadalom(ak)nak a mai Európában? címmel tervezett egy nemzetközi konferenciát a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt üzemeltető Károlyi József alapítvány. Tavaly lett volna a több külföldi és számos magyar előadó által gazdagított előadás a kastélyban, ám a vírusjárvány miatt el kellett halasztani. Már úgy tűnt, hogy végleg elmarad, ám Károlyi György és felesége Károlyi Angelica nem adták fel.

Igaz online lett a konferencia, így nem az évszázados falak között tartották és nem a Csipketeraszon volt a kávészünet, de mégis eredményes volt. Az előadások négy nyelven folytak, magyar, német, angol és francia szinkrontolmácsok segítettek eljuttatni az információkat a családról beszélő szakembereknek éppúgy, mint a hetvennél is több, regisztrált résztvevőnek.

Novák Katalin miniszter a hazai családtámogatásról beszélt Fotó: BM

Az egyik előadó Novák Katalin volt. A családokért felelős tárca nélküli miniszter francia nyelvű előadásában a magyar családtámogatási viszonyokat ismertette a hallgatósággal, nem hallgatva el azt a tényt, hogy Magyarországon alkotmányban rögzített a család szerkezete, vagyis az apa férfi, az anya pedig nő. A politikus elmondta, hogy a 2011-es mélypontot követően a népesség számának változása jó irányba halad, de még mindig van mit tenni, ugyanis 1,55 gyermek jut egy magyar házaspárra, márpedig a cél 2 vagy afeletti érték lenne. A miniszter előadásában hangsúlyozta, hogy Európában, de talán világviszonylatban is az első helyen állunk azzal, hogy a GDP, azaz az országban előállított, megtermelt termékek, szolgáltatások piaci értékének 5 százalékát költjük a családok támogatására.

Szóba kerültek olyan „családmodellek” is, ahol az alapot azonos nemű házaspárok teremtik meg, de beszéltek még az adoptálás, a mesterséges megtermékenyítés helyzetéről is, nem hagyva figyelmen kívül az egyszülős családok problémáit, illetve azok támogatását sem. Az előadók és a konferenciát figyelemmel kísérők hallhatták Pascale Andreani franciaországi nagykövetet is. Mint kiderült, Franciaország az első helyen áll a kontinensen, ugyanis náluk a legmagasabb, 1,9 az egy családra jutó gyermekek száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában