Mesterségek

2021.03.20. 16:00

Vukovits Zsolt épületgépész-technikus: „Amikor elkezdtem, sittet hordtam, segédmunkát végeztem”

Vukovits Zsolt a Vörösmarty Mihály Technikumban végzett, hét esztendőn keresztül járt az iskolába. Négy év után érettségit, további kettő után gázkészülék- és csőhálózat-szerelő szakmát, s további egy év után épületgépész-technikusi végzettséget szerzett.

Majer Tamás

Vukovits Zsolt nagyapja mellett szerette meg a kétkezi munkát

Fotó: Vukovits Zsolt

Kamaszként, amikor a pályaválasztás előtt állt, idősebb barátaitól kért tanácsot, segítséget, mondják el, hogy ők mit tanulnak, mit csinálnak, és mit javasolnának számára. Az elhangzott szakmák közül számára az épületgépészet irány volt a legszimpatikusabb. Mint fogalmazott, vonzotta a kétkezi munka.

– Alkotni, tenni-venni, ez egész kiskorom óta bennem volt, folyton csináltam valamit, segítettem a nagypapámnak – mondta; nagyapja bádogosként dolgozott, ott is volt teendő, s mivel kertes házban laktak, így otthon, a házban és körülötte is mindig volt mit megjavítani, szétszedni, s még inkább összerakni!

Zsolt a kétkezi munkát magában az építőiparban is hamar megtapasztalta, vakációk idején. – Nagyszüleim neveltek, a lehetőségekhez képest mindent meg is kaptam, de ahogy növekszik az ember, úgy sokasodnak az igényei is, ezek miatt elkezdtem dolgozni nyaranta már általános iskola végétől fogva – idézte föl. – Amikor elkezdtem, sittet hordtam, segédmunkát végeztem. Két-három nyár így telt – mondta. – Később, az utcánkban lakott egy idősebb vállalkozó, mellette dolgoztam, megismerkedtem a szakmával. Amikor befejeztem a sulit, azután már teljes munkaidőben dolgoztam egy vállalkozónál, ott, a munka közben tanultam meg sok mindent. Most az Ensi Kft.-nél, egy budapesti épületgépészeti fővállalkozásnál vagyok építésvezető. Egy éve vagyok itt. Kicsit az előző munkahelyembe beleuntam, nem a kétkezi munkával volt bajom, sokkal inkább arról volt szó, hogy mivel megcsináltam a Vörösmartyban a technikumot, tudtam azt, hogy többre vagyok képes, többre vagyok hivatott. Láttam, hogy állást hirdetett ez a cég, elküldtem az önéletrajzomat. Úgy tizenöt perc múlva csörgött is a telefonom, kérdezték, mikor tudnék jönni állásinterjúra. Volt egy háromlépcsős rosta, átmentem mindegyiken, márciusban már kezdtem is – elevenítette fel.

Vukovits Zsolt nagyapja mellett szerette meg a kétkezi munkát
Fotó: Vukovits Zsolt

Vukovits Zsolt elmondta, építésvezetőként feladatai közé tartozik a helyszíni munkálatok koordinálása, irányítása, az anyagrendelés, a megbeszélések, a különböző egyeztetések lefolytatása, de még a munkaterület biztosításának megoldása is. A mindenkori fővállalkozó képviselőivel úgynevezett kooperációkra jár, s az ott szerzett információkat ő továbbítja az irodába, illetve az alvállalkozók számára.

Vagyis rendkívül sok tervező és szervező feladata van, amelyhez természetesen ismernie kell az épületgépészeti munkák minden apró csínját-bínját, hogy egyetlen részlet se hulljon ki, maradjon el a sok összetevő, elvégzendő munkafolyamat közül.

A szakmaleírásokban írtak szerint, általánosságban, minden olyan fiatal számára ajánlott az épületgépész-technikusi szakma, akinek jó a problémamegoldó készsége, van műszaki affinitása és térlátása, szereti az alkotómunkát és a kihívásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában