Fesztivál

2017.10.25. 11:25

Ki a hunyó a 360 milliós csalásban?

Fesztiválszervezők adócsalási ügyében nyomoz a NAV. Igaz, hogy az O.Z.O.R.A Fesztivál szervezőit ellenőrizte az adóhatóság?

MTI, Majer Tamás

A nyomozók 60 millió forint készpénzt és egy nagy értékű személygépkocsit is lefoglaltak

Forrás: NAV

Fesztiválszervezők ellen nyomoz a NAV székesfehérvári székhelyű Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága. Egy Fejér megyei férfi és két társa eltitkolta a belépőkből származó bevétel egy részét, amivel a költségvetésnek több mint 360 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

A NAV bűnügyi igazgatósága közleményében azt írta, hogy a pénzmosással érintett összeg mintegy 2,7 milliárd forint. A három embert pénzmosás és költségvetési csalás bűntettével gyanúsítják.

A bűnözői csoport tagjai a jegyértékesítéshez ciprusi cégeket használtak. A pénz egy részét egy szlovák társasághoz utalták, majd készpénzben felvették, illetve továbbutalták más szlovák bankszámlákra. A költségvetésből kieső áfa- és szja-bevétel több mint 360 millió forint.

A NAV 11 helyszínen tartott házkutatást és foglalt le bizonyítékokat: magyar és külföldi bankszámlákat, 60 millió forint készpénzt, egy nagy értékű személygépkocsit, továbbá összesen 558 millió forint összegű vagyont.

A nyomozók 60 millió forint készpénzt és egy nagy értékű személygépkocsit is lefoglaltak
Forrás: NAV

Az MTI úgy tudja, a szóban forgó fesztivált a közép-dunántúli régióban rendezték meg.

Nos, Fejér megye legnagyobb fesztiváljai közül a FEZEN közösségi oldalán azt írta, velük minden rendben van, természetesen nem érintettek. Ezt kérdésünkre Kovács Antal főszervező is megerősítette.

- Bárcsak egyszer szervezhetnénk 2,7 milliárdból fesztivált – írták az oldalon.

A dunaújvárosi Rockmaraton részéről Gedeon Andrea sajtófőnököt értük el. Tájékoztatott, a rendezvény szervezői nem Fejér, hanem Baranya megyeiek, így nincs kétség, hogy a NAV által körülírt fesztivál nem az övék.

Az utóbbi években Velencén megrendezett EFOTT ügyvezetője, Maszlavér Gábor elmondta, nem érintettek az ügyben. A szervező cég budapesti székhelyű, velencei telephellyel. Gedeon és Maszlavér elárulta, bevételük nem éri el a 2,7 milliárd Ft-ot.

A 24.hu az ügyet tárgyaló cikkében tegnap azt írta, hogy az O.Z.O.R.A. Fesztivál vezetőit ellenőrizte a NAV. Az egyik szervezőt, Zimányi Árpádot elértük telefonon. Ígérte, szerdán visszahívja szerkesztőségünket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!