Helyi arcok

2017.10.04. 16:00

A móri cross-motoros, akit nem tántorít el a veszély (Videó!)

Újonnan induló sorozatunkban olyan Fejér megyei személyeket mutatunk be, akiknek életpályája, eredményei példaként szolgálhatnak mindannyiunknak.

Horváth Csilla

Forrás: Rácz Zoltán

Rácz Zoltán motocross versenyző, 2014-ben fejezte be tanulmányait a székesfehérvári Kodolányi János Gimnáziumban. Azonban ez a dátum nem csupán ezért fontos a móri fiú számára. Ekkor kezdett el komolyabb sikereket elérni motoros pályafutásával is, amely az idei évre mondhatni meghozta gyümölcsét.

Már gyerekkorában is vonzották a motorok, amelyet nagyban befolyásolt édesapja motor-sport iránti szeretete.

-Fiatalabb koromban kisebb fajta motorral kezdtem, de azt még nem kötném össze a mostani eredményeimmel, hiszen ezt még csak kimondottan szórakozásból űztem. Ez volt az az időszak, amikor még csak ismerkedtem a motorozás világával.

Idén fordulatot vett a pályafutása, hiszen régi vágya teljesült, és bekerült egy motocross csapatba, ahol II. osztályban Mx1-es kategóriában mérkőzik meg.

-Tavasztól megkerestek egy csapattól, így már a Fehérvári Motoaction Monpet Team tagjaként versenyezhetek. A mostani eredményeimre nagyon büszke vagyok, hiszen hosszú idő óta először tudtam végig csinálni egy szezont úgy, ahogy szerettem volna. Mindezt nagyban befolyásolta a szüleim és az új csapatom támogatása, amiért hálás vagyok nekik!

Rácz Zoltán

A felkészülés az egyes versenyekre sok előkészületet igényel, az edzések pedig nehezen összeegyeztethetők a munka és iskola mellett…

-Nem elég, hogy motorozni jól tudj, kell hozzá erőnlét, fejben is ott kell lenni és a merészség sem utolsó. Nekem is volt olyan, amikor izgultam, máson járt az eszem, és ez végzetes hiba tud lenni egy versenyen. A motocross egy összetett műfaj, szükség van a jó reflexekre, ami véleményem szerint fejleszthető. Szükség van a pálya ismeretére, a motor jó beállítására. Sokféle edzésformát igényel, fontos a jó állóképesség. Télen amikor nincsenek versenyek általában felkészülési „alapozási” időszak van, szóval ilyenkor sem hagyhatjuk el magunkat.

Mérések bizonyítják, hogy egy ilyen versenyzőnek 0,3 másodperc alatti reakcióidőre van szüksége, és a pulzusa akár 200/percet is megközelítheti.

Több sérülést is szerzett már az évek során.
Forrás: Rácz Zoltán

-Veszélyes sport, tény és való, túl vagyok már nem egy kéztörésen, térdszalag szakadáson. Pont egy éve történt, hogy eltörött a csuklóm egy edzésen, de ettől függetlenül elmentem az egy héttel később tartott versenyre.

Soha nem tántorított el sérülés. A veszély hozzá tartozik ehhez, tudom mit vállalok, amikor felülök a motorra.

Első helyezést ért el a MAMS MXMania Nemzeti Motocross Kupa II.osztály Mx1-es kategóriájában
Forrás: Rácz Zoltán

Tervei között szerepel, hogy jövőre már az első osztályban versenyezhessen.

- Szeretnék fejlődni, az első osztály pedig még több kihívást tartogatna számomra. Nem mindig a győzelem számít, fontos hogy jól érezzem magam.

A szórakozás, jó hangulat szintén része a sportnak, amelyet Zoli közösségi oldalán található képe is jól bizonyít.

A motoros felszerelés egy ló hátán is elkél...
Forrás: Rácz Zoltán

-Mindenkinek az könnyebb, ami a saját sportja. Nem tudok lovagolni, kipróbáltam, de inkább maradok a motoromnál.

Itt nézheti meg Zolit motorozás közben:

A motocross a motorcycle (motorkerékpár) és cross (át, keresztül) szóösszetételből jött létre, tehát jelentése lényegében: motorral mindenen keresztül. A versenyzők feladata az adott pályán kialakított ugratók, akadályok leküzdése, a lehető leggyorsabban. Ebből adódóan veszélyes sportnak számít, magas szintű koncentrációt, gyors reflexeket, alacsony reakcióidőt és hatalmas fizikai állóképességet igényel. Gyakoriak a bukások, balesetek, ezért számos előírás szabályozza.

 

A helyi arcok sorozat első részét itt találja>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában