Kongresszus

2017.10.14. 11:46

Két nap az érkatasztrófáról Székesfehérváron

SZÉKESFEHÉRVÁR A Fehérvári Atherosclerosis Találkozó (FAT) immár hagyományos orvosi szimpóziuma városunknak.

Kocsis Noémi

A szimpózium megkezdése előtt Gógl Árpád egykori egészségügyi miniszterrel (b) tanácskozott a kórház főigazgatója, Csernavölgyi István (j)

Fotó: Fehér Gábor

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szervezte kétnapos programon másfélszáznál is több szakemberre számítanak az ország számos intézményéből. A megnyitót pénteken reggel tartották a Hotel Magyar Királyban.

A FAT elsődleges célja, hogy párbeszédet teremtsen az egészségügyi ágazatok szereplői között, hogy az alapellátásban dolgozók, a kórházi szakorvosok, a specialisták és az országos, vezető szaktekintélyek együtt vitassanak meg mindennapi egészségügyi problémaköröket, s hogy áttekinthessék, valójában mi valósul meg az ellátórendszerben az ajánlások alapján. A konferenciának mindig van egy központi témája – az idei az, hogy mi a teendő, ha otthonában ér valakit szívinfarktus, agyvérzés (stroke) vagy a végtagi erek elzáródása, vagyis perifériás érkatasztrófa.

A péntek-szombati konferencián a résztvevők áttekintik a fentebb sorolt betegségek megelőzési lehetőségeit, továbbá a már bekövetkezett esetekben a mentősök, a sürgősségi orvosok, az osztályos szakemberek, majd az utógondozásban résztvevők pontos teendőit. Mint Csernavölgy István, a kórház főigazgatója köszöntőbeszédében hangsúlyozta, igen fontos a párbeszéd az ellátórendszer különféle szintjei között. Mint hozzátette,intézményük – a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karával együttműködve – országosan egyedülálló módon intézményesíteni kívánja az ún. transzlációs medicinát, melynek lényege, hogy az orvosok kellő tudományos megalapozottsággal vitatkoznak, és ütköztetik érveiket a különböző témákban.

A szimpózium megkezdése előtt Gógl Árpád egykori egészségügyi miniszterrel (b) tanácskozott a kórház főigazgatója, Csernavölgyi István (j)
Fotós: Fehér Gábor

Brájer Éva alpolgármester a szintén témaként szereplő Tutimenza programról szólt, s a konferencia résztvevőit a tanácskozás mellett némi városnézésre is meginvitálta.

 

NE VÁRJUK MEG, MÍG BEKÖVETKEZIK!

A találkozó főszervezője, a kórház orvos igazgatója Reiber István, elmondta, a magyar lakosság 50 százaléka valamilyen kardiovaszkuláris betegség következtében hal meg. Komoly probléma továbbá az is, ha fiatal, 40-50 éves, aktív korban lévő emberekkel történik – akár többször is – érkatasztrófa. Reiber István a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet: arra, hogy ismerjük meg a testünket, akkor is vegyünk részt a szűréseken, ha még nincs problémánk, és ne várjuk meg a betegségek bekövetkeztét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában