kártérítés

2017.11.15. 11:30

Mit tegyünk, ha egy busz utasaként baleset ér minket?

Egy balesetre általában nem lehet felkészülni. Valószínűleg igaz ez az állítás a tegnapi buszbalesetre is, amely során kilenc utas sérült meg. A kérdés adott: mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Szanyi-Nagy Judit

Kártérítés szinte minden esetben igényelhető, akár megvan a baleset okozója, akár nincs

Fotó: Nagy Norbert

- Ha egy buszbalesetben utasként az adott járművön utazunk, de nem sérülünk meg, általában nincsen különösebb teendőnk. Az egyedüli kiindulási pont az: van-e kártérítési igényünk vagy sem – kezdi az ideálisabb esettel Vinkelman István igazságügyi szakértő, az egyik székesfehérvári kárrendező iroda ügyvezetője.

- Ha nincsen sérülés, legfeljebb pszichés elnehezülés lehet a baleset következménye. Bár a szabályok szerint érvényesíthető lenne a sérelemdíj ebben az esetben, a mai magyar kártérítési gyakorlatban ilyenkor nem szoktak fizetni a biztosítók – mondja a szakértő, aki azt javasolja, akkor is látogassuk meg háziorvosunkat, orvosunkat, ha csak kisebb fájdalmat, netán semmit nem érzünk például egy esés után.

- Rejtett sérülések, így csontrepedés vagy szalagszakadás is lehet a következmény, fájdalommentesen. De ugyanígy a kis fájdalmat sem szabad félvállról venni, hiszen, ha pár nappal később erősödnek a fájdalmak, már nem hivatkozhatunk a buszbalesetre: ennyi idő elteltével a sérülést akár otthon is szerezhettük. Éppen ezért fontos, hogy még aznap keressük fel orvosunkat, és az ott készülő dokumentumba írassuk bele azt is, melyik napon, hány órakor és hol, jelen esetben melyik helyi járaton szenvedtünk balesetet – ajánlja Vinkelman István.

Kártérítés szinte minden esetben igényelhető, akár megvan a baleset okozója, akár nincs
Fotós: Nagy Norbert

Természetesen ebben a szituációban is szükségesek a megfelelő „bizonyítékok”, itt sem elég a puszta bejelentés.

- Valamilyen módon igazolnom kell, hogy az adott baleset résztvevője voltam. Az egyik ilyen lehetőség a megváltott menetjegy és a bérlet, valamint ezzel összefüggésben az orvos mielőbbi felkeresése, hogy látható legyen: van kapcsolat az esés és az ebből fakadó sérülés között. De ugyanígy fontos az is, hogy szerepeljünk azon a listán, melyet a rendőrség a helyszíneléskor az utasok nevéről vezet – tanácsolja az igazságügyi szakértő.

A Polgári törvénykönyv kimondja: a károsultnak kell bebizonyítania a balesetet és az összefüggéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában