Diabétesz nap

2017.11.14. 08:00

Hogyan érinti a nőket?

SZÉKESFEHÉRVÁR A Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete egészségügyi programot szervezett a Civil Központban. Az idei diabétesz világnap homlokterében a nőket érintő cukorbetegség állt.

Majer Tamás

Többnyire nyugdíjasok voltak a rendezvényen, pedig a cukorbetegség a fiatalokat, a kismamákat is érintheti Fotó: Koppán Viktor

Hagymásy László főorvos a várandóság idején esetlegesen fellépő cukorbetegségről beszélt a rendezvényen.- Vannak hajlamosító tényezők, amelyek terhesség alatti cukorbetegséghez vezethetnek. Ilyen a túlsúly, a mozgáshiányos életmód és a dohányzás is. Annál, akinek a családjában van cukorbeteg, nagyobb a kór jelentkezésének esélye – tudtuk meg. Ma körülbelül háromezer terhes nőt kezelnek cukorbetegséggel, mintegy 90 százalékuknál a várandósság alatt alakult ki a betegség, mégpedig a cukorháztartás anyagcseréjének felborulása miatt. Ez a terhesség alatti diétával egyensúlyban tartható, azonban vannak, akiknek inzulinkezelésre is szükség van.

Többnyire nyugdíjasok voltak a rendezvényen, pedig a cukorbetegség a fiatalokat, a kismamákat is érintheti Fotó: Koppán Viktor

A terhességi cukorbetegség a szülés után sok esetben elmúlik, de a szülő nők egy részénél megmaradhat, kontrollvizsgálatokra van szükség. - A terhesgondozás során kötelező a diabétesz-szűrés - hangsúlyozta a főorvos. A terhesség több periódusában is vizsgálják a várandós nők a vércukor értékét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában