Lakóhelyünk

2017.11.05. 07:00

Vonzó a letelepedés Fejér megyében

A frekventált városok vonzáskörzetén kívül eső kisebb településeknek egyre nagyobb nehézséget okoz a lakosság megtartása, növelésére pedig csak akkor van esély, ha azért folyamatosan és széleskörűen tesznek.

S. Töttő Rita, Szanyi-Nagy Judit, B. Kiss László

A lakásépítkezéshez, -bővítéshez számos önkormányzat ad támogatást

Fotó: FMH-archív

- Mi háromgyerekes családként azért költözünk Dunaújvárosból Rácalmásra, mert 2 millió forinttal támogatott minket a házvásárlásban a helyi önkormányzat – árulta el a Fejér Megyei Hírlapnak Ábrahámné Libor Éva.

Az anyuka nem tagadja: döntő érv volt a költözés mellett ez a komoly összegű támogatás, amely nélkül egyébként nem is tudták volna megvenni a kiszemelt ingatlant maguknak. Még kisebb felújítások várnak a házra, de hamarosan ők is rácalmásiak lesznek.

A letelepedési támogatások jó megoldásnak bizonyulnak, az új otthont keresők a tapasztalat szerint már ezeket a lehetőségeket is figyelembe véve válogatnak a települések között. Rácalmás például tavasszal fogadta el azt a helyi rendeletet, amely a letelepedni szándékozó családok számára nyújt kézzelfogható és értékében is jelentős segítséget. Schrick István polgármester a Fejér Megyei Hírlapnak elmondta: az elmúlt évtizedekben jelentős volt a családiház-építés és betelepülés Rácalmáson, ám ez a folyamat természetszerűleg egy idő után megállt. Kulcs kiválását követően például ezer fővel csökkent a lakosságszám, ám sikerült elérni nemcsak azt, hogy ennyivel, de azt is, hogy ezt meghaladóan nőjön a lakosságszám.

- Akkor jelentős önkormányzati építkezések, telekvásárlások voltak napirenden, ám a lendületet megtörte a 2008-as válság – vázolta a közelmúltat a város vezetője, aki egyszer csak azt vette észre, hogy megjelentek a rácalmási ingatlanokon az eladó feliratok.

- Nem szerettünk volna lefelé ívelő pályára kerülni, s azt látni, hogy fogy és nem nő a lakók száma. Megszoktuk és élveztük a növekedés előnyét. Eddig ugyanis úgy gondoltuk, hogy Rácalmás vonzó, de ezért folyamatosan tenni is kell.

Ezt követően szorgalmazta a város vezetése a fiatal családok betelepülését. Az idén tavasszal életbe lépett helyi rendelet most kezd beérni, egyre több az érdeklődő: eddig 14 család kapott közel 14 millió forint támogatást. Cserébe a családok garantálják, hogy 5 évig ott élnek. Az érdeklődés pedig folyamatosan nő, a város a jövő évi költségvetésben is jelentős összeget, több tízmillió forintot különít el a célra.

A lakosságszám fogyását nemcsak új családok bevonzásával, hanem a fiatalok helyben tartásával is igyekeznek bizonyos településeken elérni. Csákváron például – árulta el kérdésünkre Illés Szabolcs polgármester – bizonyos feltételek teljesülése esetén 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a csákvári születésűek. Ez is idén életbe lépett, viszonylag friss rendelet, de közel egyéves az a szabadegyházai támogatási rendszer is, amely energetikai korszerűsítésre kérhető, a beruházás után, maximum 600 ezer forint erejéig. Egriné Ambrus Andrea, Szabadegyháza polgármestere hozzátette: ha nem is kimondottan letelepedési támogatás, de tudnak adni lakásépítésre, -bővítésre maximum 1 millió 200 ezer forintot, melyből 600 ezer forintot kell visszafizetni 10 év alatt, kamatmentesen. Ezek mind olyan vonzó tényezők, amelyeket már érdemes figyelembe venniük a fiataloknak döntés előtt.

A lakásépítkezéshez, -bővítéshez számos önkormányzat ad támogatást
Fotós: FMH-archív

Mór önkormányzata az újszülöttek családjának támogatásával, illetve az első lakáshoz jutóknak nyújtott kamatmentes hitellel segíti elő a fiatalok helyben maradását. 2015 óta minden újszülött után egyszeri 70 ezer forintban részesülnek a helyi családok. A támogatás egyetlen feltétele, hogy legalább 36 hónapja móri lakhelyellel kell rendelkezni, és életvitelszerűen is a városban kell élni

- tudtuk meg Fenyves Péter polgármestertől. A Móron élő, 40 évet be nem töltött polgárokat az önkormányzat kamatmentes kölcsönnel is segíti az első lakás megvásárlásánal vagy a házépítésnél. Ennek összege – a gyerekek számától függően – 500 ezertől egymillió forintig terjed, a kölcsönt 5 év alatt kell visszafizetni. Ugyancsak a helyben maradást kívánják ösztönözni azzal, hogy jövőre Móron építési telkeket is terveznek kedvezményesen juttatni CSOK-ban részesülőknek.

Kálozon évekkel ezelőtt 36 telket alakítottak ki, több belső feltárással. A telkek teljesen közművesítettek: azokon vízóra, gáz- és csatornacsonk, valamint villanyvételi lehetőség is van. Aki vállalja, hogy három éven belül épít és letelepül Kálozon, annak bruttó 381 ezer forintért értékesítik a telket – tudtuk meg Weisengruber Imre polgármestertől. Ráadásul az sem szükséges, hogy az építkezők káloziak legyenek, az egyedüli kikötés az, hogy tíz éven belül ne adják el a telket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában