Kőtömb szögesdróttal

2017.11.25. 13:00

Gulág-emlékművet állítottak az elhurcoltak tiszteletére

Gulág-emlékművet avattak tegnap a településről deportált lakosok emlékére Polgárdiban, a Trianon-emlékművel átellenben.

V. Varga József

A felavatott Gulág-emlékműnél Nyikos László polgármester mondott beszédet

Fotó: V. Varga József

Az Országgyűlés 2012-ben nyilvánította november 25-ét az egykori Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok

és kényszermunkások emléknapjává. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2015-ben létrehozott Gulág Emlékbizottság pályázatot írt ki, amelynek célja emléktáblák elhelyezése volt minden olyan településen, ahonnan magyar állampolgárokat deportáltak a Szovjetunóba politikai fogolyként vagy hadifogolyként.

A város önkormányzata emlékhely létrehozására pályázott, és 500 ezer forint értékű támogatás nyert el, amelyet csaknem ekkora összeggel egészített ki. Így készülhetett el a park és az emlékmű, ahol a polgárdi emberek megállhatnak és emlékezhetnek azokra a helyi lakosokra, akiket elhurcoltak a településről vagy a frontról, és messze hazájuktól, kényszermunkatáborban vesztették életüket.

A felavatott Gulág-emlékműnél Nyikos László polgármester mondott beszédet
Fotós: V. Varga József

A kőtömböt szögesdrót szorítja, rajta a munkatábor jellemző feliratai, jelei, a tetején kalapács, mellette talicska. Az emlékhely központjában áll a gránittábla, amelyre Vass Tamás, helyi kőfaragó véste fel annak az eddig ismert harminckét férfinak a nevét, akiket Polgárdiból hurcoltak el késznyermunkára.

- A mai napon a polgárdiak közössége ismételten törleszti egy adósságát. Egy olyan terhet, amelyet már régóta lelkünkben hordozunk. Az emlékezés és a tiszteletadás kötelességét, amellyel azoknak tartozunk, akik puszta magyarságuk okán voltak kénytelenek szörnyű kínokat elszenvedni – mondta beszédében Nyikos László polgármester.

Az emléktáblát Nyikos László polgármester és Köntös Zoltán alpolgármester leplezte le, a város új emlékhelyét Barta Tibor katolikus plébános áldotta meg.

A megemlékezés koszorúzással fejeződött be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában