A megvalósításé a főszerep

2018.01.20. 08:00

Nem lesz unalmas az idei év Kislángon

A helyi óvoda már megszépült, a közelben pedig egy bölcsőde is helyet kaphat az önkormányzat egyik jövőbeli terveként.

Szanyi-Nagy Judit

jzhj

– 2013-ban jó döntésnek bizonyult, hogy az energetikai fejlesztéseket céloztuk meg – fogad az irodájában Rumpler Tibor polgármester.

Nem sokkal később látom is: egy pályázatnak köszönhetően a helyi óvoda 46,18 millió forint támogatásból, valamint 4 millió forint önerőből újult meg. Új színek, szigetelés, a legkorszerűbb dupla szigetelésű nyílászárók, a tetőn napelemek és – mint kiderül – az egész elektromos rendszert kicserélték benne.

Itt egy igazán jó közösség alakult, alakul ki, és ez is a cél – vallja Rumpler Tibor polgármester
Fotó: Szanyi-Nagy Judit

– Egy másik pályázat segítségével az élelmezési üzemünket is felújítottuk: 36 millió forint támogatásból és 4 millió forint önerőből. Gyakorlatilag mindent kicseréltünk benne a burkolattól kezdve a csempén át a falban található vezetékekig, sőt, 15 millió forintból a technológiát is fejlesztettük. De itt nem állunk meg – folytatja az elöljáró –, egy 20 millió forint keretösszegű pályázat segítségével az épülethez csatlakoztatva étkezdét építenénk. Ehhez jó alapot szolgáltat a már meglévő 4 ezer köbméter per órás szagelszívó rendszer is, melyet nemrég alakítottunk ki – mondja Rumpler Tibor.

Az étkezdén túl 26 millió forintból bölcsődét szeretnének kialakítani, valamint a nyugdíjasklubnak, a falugazdásznak és a leader közösségnek helyet adó közösségi ház felújítását is tervezik. Ahogyan a polgármester fogalmaz: régi adósságuk még egy játszótér kialakítása is – méghozzá egy felnőttfitneszpark kíséretében –, amelyre februárban nyújtanak be pályázatot.

Most pedig az idei feladatokra koncentrálnak, ugyanis egy nyertes, 198 millió forintos pályázatnak köszönhetően az iskola, a művelődési ház, a tornaterem és az egészségközpont is korszerűsödik. Ha minden igaz, a munka dandárja májusban, nyár elején kezdődik majd, nem zavarva ezzel az iskolai tanítást, illetve az orvosi rendelő betegeit. Tavasszal pedig 12,5 millió forint támogatást fordít járdaépítésre az önkormányzat – tudtuk meg.

A tavalyi kolbásztöltő fesztiválon is büszkén viselték a résztvevők a feliratos kötényt  Fotó: Szanyi-Nagy Judit

További örömhír még, hogy a novemberben bezárt Piciláng gyógyszertár várhatóan február közepén nyit újra, új helyen, az orvosi rendelő közelében.

Mindezek mellett a szokásos rendezvényeket is megszervezik, így a február 24-ei kolbásztöltő fesztivált (immár nyolcadjára), valamint a pünkösdi főzőversenyt és a falunapokat, amelynek dátuma azért is változatlan, mert a település pünkösdkor kapott községi rangot.

Mint megtudtuk: az arculati kézikönyv elkészült, amelynek létrejöttében nagy segítség volt, hogy a mesterségesen megtervezett település már 1905-ben is építészeti útmutatóval rendelkezett.

– Persze mindig van mit javítani annak érdekében, hogy a település élhetőbbé váljon. Az elért eredményekben a néhai és a mostani jegyző, Pázsi Jenő és Berta Edina nagy segítséget nyújtottak – emeli ki Rumpler Tibor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában