Légifotó

2018.02.12. 17:30

Hiába a szabályozás, még mindig több az illegális drónhasználó

Az elmúlt évek nagy divatjává vált a drónozás: lassan mindenki számára elérhető, hogy repüljön egyet és légi felvételeket készítsen. Ugye Te is szívesen kipróbálnád? Utána jártunk, milyen szabályok vonatkoznak a közkedvelt drónozásra.

Nagy Annabella

Az Óbudai Egyetem fehérvári karán tartott Légifotó napon a drónozás aktuális kihívásai is felmerültek témaként.

A légifelvételek szabályairól beszélgettünk Bakó Gáborral, a Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület (ACRSA) társelnökével. Gábor javarészt a tevékenység műszaki oldalával foglalkozik, de szívesen mesélt a jelenlegi jogi környezetről és az Egyesület ezzel kapcsolatos meglátásairól.

A szaknyelvben a drón nem helytálló kifejezés. Az elnevezés célgépet jelent, amit a hadsereg alkalmaz gyakorlatozásra, ezekre a pilóta nélküli légijárművekre lőnek, így nem sérül meg senki a gyakorlat során. A térképészet ezt úgynevezett UAV-nek, vagy multikopternek nevezi. Az egyszerűség kedvéért mi a továbbiakban ragaszkodunk a drónnak elnevezéshez.

Bakó Gábor Légifotó napon tartott előadásában említette, hogy elég negatív a helyzet a magyar szabályozásban. Arra voltunk kíváncsiak jelenleg, milyen szabályozás alá esik a drón használat.

- Igazából ez a terület nincs rendesen szabályozva, és a hiányosságaival sokan visszaélnek – mondta. Ez azt jelenti, hogy több jogszabály közös olvasatából derül ki, mit szabad és mit nem. Ez olyan bonyolult, hogy sokakat elrettent a legális drónhasználattól.

Bakó Gábor, a Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület (ACRSA) társelnöke Fotó: Sárosi Zoltán

Először is miért kell szabályozni a drónozást? Mert nem egy veszélye van: egyrészt ráesik valakire, kárt tesz valamiben, így keretek közé kell szorítani. A másik, hogy ne használják fel olyan célokra, mint kémkedés, betörések helyszínének előzetes felmérése a levegőből.

Engedélykérés menete

Az engedélykérésnek megvan a protokollja. Az egész a Honvédség kezében van, tőlük kell engedélyt kérni a használathoz. Pilóta nélküli légijármű reptetéséhez már eseti légtér igénylés is elégséges. 2017 január 1-től az eseti légtér kérelmeket a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályához kell eljuttatni egy megfelelő formanyomtatvány kitöltésével. A kitöltés pontosságára ügyelni kell, ha elírunk valamit, akkor újra indul a 30 napos időintervallum.

Fizikailag felszállás előtt 10 perccel, jogilag előtte 30 nappal kell elkezdeni a felkészülés.

A szabályozás tervezet, ami jelenleg hatályban van azért rossz, mert a becsületes drónhasználók (például esküvői fotózás, rendezvény kamerázás, videóklip forgatás, térkép készítés) munkáját ellehetetleníti.

30 nap kell, mire engedélyezik a felszállást, ami egy videós vagy fotós munkánál nagyon hosszú idő. Azonnal kell a termék, így ahhoz fog fordulni a megrendelő, aki illegálisan elvállalja. Ezáltal kizárva a becsületes embereket a szakmából. Másrészről, aki be akar törni valahova, vagy illegális célra szeretné felhasználni a drónt az nem fog engedélyt kérni, így az ő tevékenységüket nem fogja megakadályozni ez a szabályozás.

A szabályozással kapcsolatos további információk megtalálhatóak az ACRSA honlapján.

Személyiségi jogok

A térképészetben a személyiségi jogok egyáltalán nem befolyásolják az engedélykérést. Fél centiméter per pixel a legnagyobb felbontás, amit el lehet érni. Ebben a felbontásban egy ember annyira látszik, mintha kikockáznák valaki arcát a rendőrségi fotón. Nem felismerhetők a személyek, így nem merülnek fel személyiségi jogi kérdések. Viszont az egy-egy kép, amiket drónról készítenek azokon igen. Bakó Gábor elmondta, nem kellene másként tekinteni erre, mint egy fényképezőgép esetén. Nem látunk abban különbséget, minthogy valaki a földön áthajol a kerítésen és befilmez vagy drónról készíti a felvételt. Mindkettő ugyanolyan eséllyel észlelhető. Etikailag ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak rá, például médiatörvény, személyi jogok.

Jogosítványhoz kötött?

Jelenleg Magyarországon nem „jogosítványhoz” kötött a drónhasználat, de ha haszonszerzési célból foglalkozol vele akkor közel igen. Tehát ha munkát végzünk vele, akkor elég súlyos szabályok és bejelentési kötelezettségek vonatkoznak a használóra – árulta el Gábor. Őket kellene védenie a jognak, ezért is próbált az Egyesületünk egy elfogadhatóbb javaslatot tenni.

Az Egyesület meglátása

Az Egyesület közvélemény kutatást is végezett, annak az érdekében, hogy kiderüljön, mely tényezők nehezítik a drónos légifelvételezést. A vizsgálat során mindenki az időt látta fő akadályozó tényezőnek. Ha nem lehet két napon belül engedélyhez jutni egy online felületen, akkor nem fogják betartani a jogszabályt. Ezért az idő az első tényező, amin változtatni kell. Az engedélykérés megkönnyítésére a legjobb megoldás egy ingyenes online felület lenne, ami állami kézben van, nem kötődve egyik céghez sem. Gábortól megtudtuk, létezik is ilyen honlap, de nem változtatott eddig a feltételeken.

A másik korlátozó tényező, hogy nem lehet elég magasra repülni.

Jelenleg 60 méter a korlát, amivel pont meg lehet fényképezni a szomszédot meztelenül, de térképet készíteni viszont nem lehet, mert ahhoz ez a magasság túl alacsony

- tudtuk meg Gábortól. -Véleményem szerint az ipari felhasználást nehezíti a szabály, emellett viszont minden negatív tevékenységnek, kémkedésnek teret ad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában