együnk halat

2018.02.09. 09:00

Lassan már mozdul a halpiac az áfacsökkentés után

A tavalyi ígéret szerint ez év elejétől teljesült a halászati ágazatban érdekeltek többéves kérése-követelése, és a sertést, illetve a baromfihúst követte a hal: 22 százalékkal csökkentették a forgalmi adóját.

Hajdu Péter

aaa

Forrás: mti

Január elsejétől 5 százalék forgalmi adó terheli az emberi fogyasztásra alkalmas élő halat, halfilét, aprított halat, halbőrt, ikrát, haltejet, halmájat és más belsőségeket frissen, hűtve vagy fagyasztva. Kivéve a díszhalakat és a cápát, de utóbbin kívül a tengeri halakra is vonatkozik az áfacsökkentés. Vajon egy hónap elteltével meglátszik-e az adócsökkentés fogyasztásban megnyilvánuló kedvező hatása?

Úgy is feltehettük volna a kérdést Németh Istvánnak, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnökének, hogy csökkenhet-e a halfogyasztás szezonalitása, hiszen, mint ismert, a magyar szinte csak karácsonykor eszik halat.

– Az áfacsökkentés hatására olcsóbb lett a hal a tavalyinál. A forgalom annyiban már változott, hogy míg az áruházláncokban januárban szinte teljes pangás volt korábban a halforgalom szempontjából, addig most közepes forgalom tapasztalható. A multiknál ezer forint alatt van a ponty ára, 850-890 forintos fogyasztói áron is kínálják – válaszolja Németh István.

Hozzátette, az exportpiacokon továbbra is nagyobb a kereslet, mint a belkereskedelemben, elsősorban Románia és Lengyelország felől jelentősek az igények.

– Mivel a forgalmi adó tervezett csökkentése tavaly is ismert volt, sok horgászegyesület elhalasztotta a vásárlást 2018 tavaszára. Már sok egyesület, megyei szövetség is jelezte, hogy március-áprilisban a redukált áfán jelentős mennyiséget vásárolna, úgyhogy erre a célra tartottunk is készleteket, a horgászok is olcsóbban kapják majd a telepítéshez szükséges halakat. A január persze az említett élénkülést figyelembe véve sem a halfogyasztásé, a disznóvágások időszakát éljük most. De abban bízunk, hogy év közben még jobban élénkül majd a kereslet. Ha kijön a tavasz és a nyár, reméljük, a családok még több halat esznek, nemcsak grillezés, hanem halászléfőzés is lesz a kertben.

Halfogyasztás Magyarországon
Forrás: mti

A szakember érdeklődésünkre elmondta azt is, hogy az idei enyhe tél, pontosabban tavaikon a jégpáncél hiánya kedvezőtlen a haltenyésztők számára. Az ok egyszerű:

– Egész januárban, a mai napig sem fagytak be a halastavak, ami a halászok számára nem jó, mert így sokkal nagyobb a kormoránok és más halászmadarak okozta kár. A halaink is mozognak, viszont télen nem etetünk, ezért jelentős téli apadóra kell számítanunk. Összességében azonban ez a kormányzati intézkedés a vízkészlethasználati járulék csökkentésével együtt segíti a fogyasztókat az elérhetőbb áron való halvásárlásban. A hal azonban természetesen sosem lesz olyan olcsó, mint a csirke, mert a halat, mire értékesíthető, három évig kell nevelni, a csirke pedig hat hét alatt kész – mondta Németh István. A kiskereskedelemben is érzik a 22 százalékos áfaelőnyt.

Az áruházak ígérete

Az áfacsökkentés hatására akár 15-20 százalékkal is bővülhet a halak értékesítésének forgalma ebben az évben az országban működő piacvezető áruházláncok szerint. A fogyasztók pedig eközben 17-22 százalékkal kedvezőbb áron juthatnak pontyhoz, harcsához vagy épp lazachoz, mint tavaly – jelent meg az év elején a Világgazdaságban. A haltermelők nem jelezték, hogy emelnék az átadási árakat, így az áruházláncok azt ígérték, hogy a teljes árelőnyt, amely abból fakad, hogy január 1-jétől 27-ről 5 százalékra csökkent az étkezési halak forgalmi adója, átadják a fogyasztóknak – derült ki abból a piaci körképből, amelyben a Tesco, a Spar, a Lidl, az Auchan és az Aldi adott tájékoztatást az adócsökkenés és a fogyasztói árak közötti összefüggéssel kapcsolatos kérdésekre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában