növények az Azori-szigetekről

2018.03.07. 20:00

A fehérvári Szöllősiné Irénkének egzotikus édenkertje van

Szöllősi Istvánné Irénkét egy januá­ri magbörzén pillantottuk meg először. Emberek sűrűjében állt, keze ügyében tasakok, zacskók, bennük életelixír, gondoltuk.

Majer Tamás

A Feketehegy-Szárazréti Közösségi Ház rendezvényén Irénke szupersztárként ragyogott, hiszen vágyott növénymagok jeles ismerőjeként és tulajdonosaként mindenki vele akart egyezségre jutni.

Ezúttal fehérvári otthonában kerestük fel, s máris megígérjük, paradicsomi kertjébe nyáron is visszalátogatunk, hiszen télvíz idején is különleges élmény volt bejárnunk üvegházait.

Örök igazság, s mélyen filozofikus Irénke véleménye, miszerint télen hagyni kell pihenni a növényeket, mert csak akkor hoznak szépséges virágot tavasszal és nyáron.

A nyugdíjas asszony férjével közös házában és terciáján saját bevallása szerint 1100-1200 növény él, amelyek 700 különböző fajt reprezentálnak. Minden tavasszal átültet 500-600 cserepes növényt!

Hogy a számosságán túl miért is különleges Irénke kertje, arra könnyű megfelelni: egzotikus, hazánkban nem honos virágai, gyümölcsei miatt. A fél világot bejárta már, s mindenünnen magokkal tért haza.

Szöllősiné Irénke számára türelemjáték is a kertészkedés. Mint gyermekeiről, olyan szeretettel mesélt növényeiről Fotók: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Rájöttem, hogyha magot hozok, az sokkal jobban megmarad, mintha növényt hoznék. Az elültetett mag az itthoni földet szokja meg, az itthoni klímában kezdi meg az életét, s cseperedik fel – mesélte.

Némileg ellenpélda az Irénke üvegházában élő, szintén magról ültetett óriás aranykehely, amely mindig decemberben-januárban virágzik, ahogyan azt az eredeti élőhelyén, a déli féltekén tenné.

Madeira, Spanyolország, Marokkó, Jordánia, Tunézia… Közel 30 országban járt már.

A kaktuszok télen is a ház és a kert díszei lehetnek Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Az Azori-szigetek! Az egy álom! Sok mindent hoztam onnan, például egy ausztrál törpe palackfát. Ennek külön története van. Egy olyan helyen találtam ezt a fát, ahol két fegyveres őr strázsált. Mégse hagyhattam ott! – elevenítette fel. Némi hezitálás, téblábolás után visszament, elmutogatta a zord képű katonáknak, ugyan, akasszanak már le neki sebtében egy termést a fáról! Bejött a próbálkozás. A puska itt kampós botként fungált. Ottjártunkkor az internetről rendelt, s a távoli Kaliforniából a minap megérkezett csomagja fölött volt boldog. Az öröm oka, hogy tavasszal magról keltethet többek között cikászpálmát, popcorn kassziát, japán pujanövényt. Utóbbinak várhatóan csak hat-hét év múlva lesz virága.

Kései végzetfa termése, avagy Clerodendrum trichotomum fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Addig nevelgetem, ez türelemjáték is – mondta házi­gazdánk, aki kapott még a banánok csoportjába tartózó utazók pálmája magot is, ennek levelei „hónaljában” összegyűlik az esővíz, a vándorok örömére. Innen az elnevezés.

– Rengeteg pálmafajta van, amelynek több mint egy év a kelési ideje. Így volt ez a papagájvirággal is, amelynek magjai három év után hozták meg az első bimbókat – mondta Irénke.

Nemcsak virágai vannak. Többek között parádés spanyol óriásparadicsom-fajtát is nevelget, amelynek termése körülbelül egy kilogrammos sötét rózsaszín gyümölcs, íze rendkívül édes. Ivólét készít belőle.

Hatalmas marokkói paprikája is van. Utazásai idején lelkesen járja a helyi zöldség- és gyümölcspiacokat. A mag Irénke számára a legnagyobb kincs!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában