Kézműves hagyományőrző

2018.03.29. 07:30

Családok keresztútját tartották Alsószentivánon

A kistelepülés egyházi iskolája a családok keresztútját a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Templomban rendezte meg. A húsvéti kézműves foglalkozásnak a községháza díszterme adott otthont.

V. Varga József

A keresztút szereplőit a katolikus iskola diákjai jelenítették meg Fotó: Kiss Attila

A keresztút népi áhítatgyakorlat: a szenvedéstörténet tizennégy állomását (stációját) zarándokolják végig a hívek Jézus szenvedéséről elmélkedve. A ferences szerzetesek terjesztették el – tudtuk meg Kiss Attila iskolaigazgatótól. A családok keresztútja Jézus keresztútját jelenti a családban, a család tagjainak szóló üzenetekkel.

A keresztút szereplőit a katolikus iskola diákjai jelenítették meg Fotó: Kiss Attila

A keresztutat Kanyóné Somogyi Tünde hittanár vezette, a szereplőket a Fatimai Boldogasszony Általános Iskola tanulói (főleg a kisebbek) jelenítették meg jelmezesen, a nagyobbak közül pedig néhányan felolvasták az egybegyűlteknek a stációkhoz kötődő lélekerősítő gondolatokat. A hagyományőrző húsvéti kézműves foglalkozást az Alsószentiváni Hagyományőrző Egyesület jegyezte.

A foglalkozásra kicsit és nagyot, felnőttet és gyermeket, időset és fiatalt egyaránt vártak. Az alkalomra azok mentek el, akik szívesen bemutatták másoknak is kézműves tudományukat, beavatták az érdeklődőket a munka rejtelmeibe, és mellette szívesen tanultak új technikákat (például papírfonás), vagy csak egyszerűen maguknak készítettek húsvéti dekorációkat otthonra. A községháza nagyterme szinte zsúfolásig megtelt erre az alkalomra, a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Varga Gábor országgyűlési képviselő és Husvéth Imre polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában