Öröm és akarat – újratervezve

2018.03.10. 07:00

Az alcsútdobozi kerekesszékes Ferenczi Tünde és párja számos díjat besöpörtek már

Szól a zene, csillogó fények pásztáznak a táncosokon. Gyönyörű, szőke nő és széles vállú, elegáns férfi karjai fonódnak össze. Felgyorsul tőle mások szívverése is, a romantikus pillanat magával ragadó. A táncospár kerekesszékben is megidézi a tökéletes illúziót.

Zsohár Melinda

Fotó: Gördülő Tánccsoport

Ferenczi Tünde és Mester Csiki László alig néhány esztendeje kezdtek el táncolni a Gördülő Tánccsoportban, s számos hazai és nemzetközi díjjal büszkélkedhetnek. A kerekesszékes tánc egyszerre művészet és sport, nem beszélve a zenei élményről és a látványról, amit a produkciójuk nyújt.

Fotó: Családi fotó

Tünde különleges szépség a táncparketten, a báli ruhákban érvényesül tökéletes alakja, a születési mozgássérültség egyáltalán nem látszik rajta. Lászlón sem, ülve is érzékelhető magassága, férfias termete. Nekik ez azonban csak a kiindulás volt, a többi a ritmusérzék, az állóképesség, az akarat és a kitartás eredménye. S az anyagi áldozatoké is, mivel teljesen önerejükből, a családjaik támogatásával teremtik meg e látványos előadói műfaj külsőségeit és technikai feltételeit.

Fotó: Családi fotó

Habár Tünde és László Budapesten élnek, Tünde szüleinél, az alcsútdobozi családi házban beszélgetünk. Édesapja, Ferenczi István és édesanyja, Etelka mesélnek az 1978-ban született kislányról. István előhozza a piros kiscsizmát, kezdetleges, kézi fabrikálású lábbelit, amit az űrhajósokéhoz hasonlóan meg kellett nehezíteni, hogy elinduljon, s lépegessen végre Tünde. Szülési sérülését az orvosok nem vették észre, Etelka kitartó panaszaira került a Pető Intézetbe. Nyolc hétig gipszben sírdogált, többször műtötték, fantomfájdalmak kínozták. (Ugyanúgy érzik a mozgássérültek azt, amiről régen a csonkolt katonák beszéltek: nincs ott, ami fájjon, mégis fáj.) Az elsőt Budapesten, a többi osztályt az alcsútdobozi iskolában járta ki, majd a fővárosi Kós Károly Gimnáziumban érettségizett, ahol látás- és mozgássérültek is tanulnak. Zsibbadások, izomremegés kísérte mindennapjait. „Nem adom fel!” – ez a leggyakrabban hangoztatott mondata, neki mindenért többet kell küzdenie. Hat éve döntött úgy, hogy kerekesszékbe ül, talán ezért nem élte meg traumaként, korábban már átesett az érzelmi stációkon.

Fotó: Családi Fotó

Saját döntése volt a Tündénél tizenkét esztendővel idősebb Lászlónak is, hogy kerekesszékbe ül. Négy éve Olaszországba utazott, gyorsabb és kényelmesebb volt a nyaralás a mankózások után. Mindketten képesek óvatosan és kapaszkodva járni a lakásban, teljesen ellátják magukat és egymást. A tánccsoportban ismerkedtek meg – az életben is immár egy párt alkotnak. Lászlónak felnőtt gyerekei vannak, élik az életüket. Ő húsz éves koráig járt, fokozatosan hatalmasodott el rajta a betegség. Motorozott télen-nyáron, aztán a legendás Dévény Annánál kötött ki. Filmre vették a kezeléseket, masszírozták, jeges terápiákat alkalmaztak, műtötték. Műszerész és számítógépes szakember, vállalkozó. A keze tökéletes, távirányítós kapuk, beléptető rendszerek, számítógépek javításában jártas. A múltkor targoncával emelték fel a székével együtt a kamionbeálló kapuja tetejéhez, csak csinálja. Tünde adminisztrátor, háztartást vezet.

Beszippantotta őket a tánc, testüket-lelküket gyógyítja mindenestül. Rengeteget gyakorolnak. A kerekesszék azonban nem olcsó, s minél könnyebb és minél többet tud, annál drágább. A húsz kilós alapszék 60 ezer forint, a 8-9 kilogrammos aktív kerekesszék egymillió 200 ezer forintba kerül, a táncos versenyszék 1,8 millió forint. Tünde kapott ajándékba egyet egy adományozótól, László keményen megdolgozik a kevésbé ügyes székével.

Fotó: Családi fotó

Az első uniós versenyükön, 2015-ben Pozsonyban, a standard kategóriában rögtön első helyezést értek el. Két éve az Operaház Shakespeare-bálján a nyitó táncban léptek fel Nádasdy András rendező felkérésére. Táncoltak 2016-ban, a Nemzeti Színházban rendezett Fogyatékkal élők világnapján Szekeres Pál miniszteri biztos felkérésére, Jagonyán Okszána és László Attila felkészítésével és koreográfiáival. A Magyar Divattánc Egyesület két szakembere a legmagasabb szinten ötvözik a táncot és a sportot. Két éve a martonvásári Fejes Fruzsina is tanítja őket. A következő évben a Palotást járták el az Operaházban Tündéék, gyönyörű, hófehér díszmagyarban mindketten – zúgott a taps, könnyeztek sokan.

Fotó: Családi fotó

Többszörös magyar bajnokok standard és a free style tánc kategóriákban is: angol és bécsi keringő, tangó, slow fox, krick step szerepel a klasszikusok közt, a free style a modern tánc mozdulatait ötvözi egyedi elemekkel. A tavalyi és az idei Magyar Tánc Sport Bajnokságon mindkét kategóriában elsők lettek, a free style-ban a Csak veled akarok lenni címet viselő koreográfiájuk viharos sikert aratott. Az idei országos bajnokság aranyával a lengyelországi EB-re utazhatnak. Sajnos, nem győzik anyagi erővel, támogatás híján több versenyre képtelenek eljutni.

Tünde szerint a tánc szeretete édesapjától ered, aki fiatalon néptáncos volt. A szép szőke kerekesszékes táncbajnoknő álma, hogy édesapjával táncolhasson együtt egyszer versenyen! Őket ismerve ez nem tűnik lehetetlennek.

(Támogatást nyújthatnak a kerekesszékes bajnokpárosnak az OTP 11773425-83093142-000000000 számon Mester Csiki László nevére)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában