Táncba hívták őket

2018.03.09. 16:00

Forradalmi divatbemutatót tartanak a Tópartisok

Sajtótájékoztatón mutatkozott be csütörtökön a forradalom idei, 170. megünneplésére készült városi produkció. Eredeti és gazdag anyagot álmodott valósággá a tópartisok és Matuz János együttműködése.

Sági Zoltán

A kreációkat a diákok tervezték Fotó: Igari Balázs

Érzékelhető volt az izgalom, a kezdés előtti percek hangulatát várakozásteli feszültség töltötte meg, a mellékfolyosókon elvarázsolt ruhakreációk tüllhabokat és rezgő selyemfodrokat idéző látomásai tűntek föl egy-egy pillanatra. A szervezők közben, még utoljára, ellenőrizték az előkészített multimédiás anyagot a kivetítőn, amikor az iskola részéről valaki bosszankodva konstatálta, hogy a prezentációs anyagban a gimnázium nevét ismét kisebbre vették, míg az alkotó diákok nevei óriási betűkkel világítanak a nyitóképen. – Ki tudja, talán ez is forradalom?

A forradalmi divatbemutatót Cser-Palkovics András nyitotta meg. Mint elmondta, nem csak a sajtótájékoztató, de évek óta már március 15-e megünneplése is rendhagyó Fehérváron. A fölismert cél összefoglalva az, hogy a nemzeti ünnepek megülésének közhelyességét életteli megemlékezések váltsák föl, amelyek az egykori eseményeket kiszabadítják a történelem steril időkapszulájából, és tapintható közelségbe hozzák az ünneplőhöz. A polgármester megemlítette, az utcaszínház indítását kezdettől az a remény kísérte, hogy az idővel egyre többekhez viheti közel azt, ami összeköt – a nemzeti ünnepet. Március 15-én a hivatalos megemlékezésre, a koszorúzásra, valamint a városi diáktanács által szervezett flashmobra is szeretettel várja a város az érdeklődőket.

A kreációkat a diákok tervezték Fotó: Igari Balázs

A Tóparti Gimnázium részéről Vizi László Tamásné igazgató bevezető szavai után Végvári Beatrix grafikusművész tanár mutatta be az elkészült három pannót, majd Kovács Árpád festőművész tanár foglalta össze a létrehozás folyamatát – amely videonapló formájában a belvárosban a publikum számára is megtekinthető lesz az ünnepek alatt.

– Táncba hívtam a tópartisokat – summázott Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa, aki az utcaszínházi produkció művészeti koncepcióját, és ütős szövegeit megalkotta. Mint elmondta, a felkészülés és a művészeti előkészítő munkák már tavaly elindultak. Az alapkoncepciót a piros-fehér-zöld színek jelentésmezőinek, és a hármasság fogalmának a kibontása adta. A sajtótájékoztató tetőpontja a rendhagyó és forradalmi divatbemutató volt, amely minden túlzás nélkül: egyszerre volt üdén kreatív, de szexi és látványos is. Olyannyira, hogy több szónak helye itt nincs: mindenki jöjjön el inkább a nemzeti ünnepen a belvárosba, és nézze meg a saját szemével!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában